Uutiset Metsä

Lapissa ruska-aika on parhaimmillaan, mutta ruskan laatu vaihtelee suuresti eri puolilla Lappia.

– Kittilä-Sodankylä -linjan pohjoispuolelta löytyy kaunista ruskaa, mutta linjan eteläpuolella esimerkiksi koivujen lehdet ovat lähinnä likaisen ruskeita, kertoo erikoistutkija Risto Jalkanen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Jalkasen mukaan ruskan loistoa heikentävät kesän runsaat sateet ja kylmyys. Ruskan värikkyyteen vaikuttavat erityisesti puiden energia- ja sokerivarastot, ja ne ovat kylmänä kesänä vähissä. Runsas kosteus puolestaan on hyvä alusta sienitaudeille. Tämän kesän koivun lehtien ruskistumisen aiheuttaa pääasiassa koivunruostesieni.

– Nyt on jo myös lehdettömiä puita, mikä on epätyypillistä tähän vuoden aikaan. Lehdettömyys kertoo sienitautien voimasta, Jalkanen sanoo.

Ylä-Lapissa kaunista

Ylä-Lapissa kesä on ollut Etelä- ja Keski-Lappia kuivempi, ja sieltä löytyy kaunista ruskaa. Muun muassa vaivaiskoivujen ja mustikan puna-keltaiset lehdet värittävät maisemaa. Myös suoruska on kaunis. Soille väriä antavat pääasiassa saraheinät ja vaivaiskoivu.

– Oman erityislisänsä väriloistoon tuo kanerva. Maisemassa näkyy paikoin laajalti violetin sävyissä kukkivaa kanervaa, Jalkanen kertoo.

Koko Suomeen ennustetaan lähiajaksi kaunista, lämmintä säätä. Jalkasen mukaan sää ei enää lisää ruskan kestoa eikä juuri vaikuta väreihin.

– Yöpakkaset voivat hivenen kirkastaa ruskan värejä, siinä kaikki, Jalkanen toteaa.

Etelä-Suomessa on myös kohtuullisen hyvä ruska. Siellä sienitautiesiintymät ovat olleet paikallisia, eikä niitä ei ole esiintynyt yhtä runsaasti kuin pohjoisessa. Koivunruostetta on etelässä nyt poikkeuksellisen vähän.

SONY DSC
Kuva: Anna Franke