Uutiset Maatalous, Ruoka

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Elonkierto-puistossa Jokioisilla tutustutaan 18.8. vaihtoehtoisiin valkuaislähteisiin. Tapahtuma alkaa puiston portilta teemakierroksella ja päättyy Elonkierron makasiinin maalaistorille ja olutiltaan. Kierroksella kerrotaan trendiruuaksi nousseesta nyhtökaurasta, syötävistä hyönteisistä ja palkokasveista. Myös maistiaisia on luvassa.

Kuva: Taru Rantala / Vastavalo
Kuva: Taru Rantala / Vastavalo

Elonkierron kesän viimeinen teemakierros Proteiini rokkaa – nyhtökaurasta sirkkoihin alkaa puiston portilta klo 18 ja kestää noin puolitoista tuntia. Illan asiantuntijoina kuullaan nyhtökauran kehittäjää teknologiajohtaja Reetta Kivelää Gold&Green Foods Oy:stä.

Nyhtökaura on kotimaisesta kaurasta, herneestä ja härkäpavusta tehty hyvin proteiinipitoinen valmiste. Myös kuitupitoisuus on korkea ja rasvat pehmeitä.

Maistuisivatko sirkat tai papumuhennos?

Syötävistä hyönteisistä kertoo koordinaattori Jaakko Korpela Turun yliopistosta. Asiantuntijalta voi kysyä vaikkapa, uskaltaako sirkkoja syödä tai voiko niitä kasvattaa itse.

Palkokasveja ja niiden käyttöä ihmisravintona esittelee Luken professori Raija Tahvonen. Häneltä voi myös saada vinkkejä herkullisten palkokasviruokien valmistamiseen.

Tapahtuman päätteeksi maistellaan härkäpaputuotteita, tehdään ostoksia maalaistorilta ja osallistutaan Kuninkaankartanon Panimon perinteiseen olutiltaan.

− Parhaillaan vietettävä YK:n kansainvälinen palkokasvivuosi antoi alkusysäyksen tälle Elonkierron teemakierrokselle. Tänä päivänä ihmiset ovat kiinnostuneita terveellisestä ja kotimaisesta ruuasta.  Halusimme tuoda esille myös vaihtoehtoisia proteiinin lähteitä, joiden merkitys tulevaisuudessa varmasti lisääntyy, kertoo erikoistutkija Kaisa Kuoppala Lukesta.

− ScenoProt-hankkeessa uusia elintarvikkeita kehitetään yhdessä kuluttajien kanssa kasviraaka-aineista, sienistä ja hyönteisistä, kertoo hankkeen johtaja Anne Pihlanto Lukesta.

Palkokasvit koottu näyttelyksi

Palkokasvivuoden kunniaksi Elonkierron makasiinille rakennetussa näyttelyssä kerrotaan palkokasveista ja niiden käytöstä ravintona sekä tutustutaan palkokasvituotteisiin. Kävijä pääsee tunnistamaan erilaisia siemeniä ja koskettelemaan niitä.

Koko perheelle suunnattu näyttely on avoinna arkisin 31.8. saakka klo 8‒15.30 sekä iltaisin ja viikonloppuisin makasiinikahvilan aukioloaikoina. Näyttelyä täydentää puistoon rakennettu uusi palkokasvien esittelyalue.

Teemaillan järjestävät Luken Elonkierto-puisto ja Scenoprot-hanke.

 

Maaseutu- ja kotieläinpuisto Elonkierto on koko perheen kohde, joka sijaitsee Jokioisilla, Turku–Hämeenlinna-tien (valtatie 10) läheisyydessä noin 10 km Forssasta. Puiston osoite: Ojaistentie 44, 31600 Jokioinen. Puistoon on vapaa pääsy joka päivä klo 6–22.

Katso myös