Siirry pääsisältöön

Pellon vuokrahintojen nousu on viime vuosina pysähtynyt

Uutinen 22.2.2021

 

Maatalous- ja puutarhayritykset maksoivat peltomaasta vuokraa keskimäärin 230 euroa hehtaarilta vuonna 2019. Koko 2000-luvun jatkunut pellonvuokrahintojen nousu on viime vuosina tasaantunut ja monissa tuotantosuunnissa vuokrahinnat ovat alentuneet. Tiedot perustuvat Luonnonvarakeskuksen (Luke) kannattavuuskirjanpitoaineistoon.

 

Alueelliset erot vuokrahinnoissa ovat suuria. Vuokrahinnat olivat vuonna 2019 maakunnittain korkeimpia, eli 410 euroa Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä vuokra oli 300 euroa ja Etelä-Pohjanmaalla 290 euroa peltohehtaaria kohti. Alhaisimmat vuokrahinnat olivat Lapissa ja Kainuussa, 70 ja 60 euroa hehtaaria kohti.

– Alueittaiset vaihtelut vuokrahinnoissa aiheutuvat osin eroista pellon kysynnässä ja myös alueiden tuotantosuuntajakaumassa, kertoo erikoistutkija Arto Latukka Luonnonvarakeskuksesta.

Sikatilat maksoivat vuonna 2019 vuokrapellosta 390 euroa hehtaarilta ja avomaapuutarhatilat sekä siipikarjatilat noin 330 euroa hehtaarilta.  Viljatilat ja muut kasvinviljelytilat maksoivat 220 ja 200 euroa hehtaarilta. Lypsykarjatiloilla ja lammas-, vuohi- ja laidunkarjatiloilla vuokrat jäivät 190 euroon hehtaarilta.

Taloudelliselta tilakooltaan suuret tilat maksoivat korkeampia vuokria kuin pienemmät tilat.

Yritysten varallisuudesta 43 prosenttia pellossa

Yritysten tasearvosta jo noin 43 prosenttia on sitoutunut peltoon. Pellon osuuden kasvu johtuu pellon määrän ja hinnankin noususta. Myös kotieläintilojen osuuden vähentyessä kotieläintalouteen liittyvien omaisuusosien määrä vähenee, jolloin pellon osuus kasvaa.

Ilman pellon vuokrausta vieläkin suurempi määrä ja osuus yritysten pääomasta olisi sitoutunut peltoon. Pellon osto on kallis investointi siksikin, että siitä ei voi tehdä verotuksessa poistoja.

Kolmannes peltoalasta on vuokrattu

Tällä hetkellä jo noin kolmannes peltoalasta on vuokrattua. Vuokrapellon osuus on noussut suurimmaksi ikäluokkaan 45–65 vuotta kuuluvilla viljelijöillä. Pellonvuokraus on antanut maatalousyrittäjille joustavan mahdollisuuden laajentaa jatkuvasti yrityskokoa ja säästää samalla pääomia myös muihin yrityskoon kasvun edellyttämiin laajennusinvestointeihin. Vuokrapeltojen omistajat puolestaan ovat ikään kuin sijoittaneet Suomen elintarvikesektoriin.

Tulokset Taloustohtori-verkkopalvelusta

Pellonvuokrahintojen kehitys vuodesta 2000 on nähtävissä Taloustohtori-sivuston Maa- ja puutarhatalous -palvelussa. Omat valinnat -osiossa tulokset ovat nähtävissä eri alueluokitteluin ja myös tuotantohaaroittain. Tulokset perustuvat kannattavuuskirjanpitoaineistoon ja ne on painotettu edustaviksi.