Uutiset Metsä

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusten mukaan Etelä- ja Itä-Suomen myyräkannat ovat selvässä kasvussa, ja kantojen arvioidaan saavuttavan huipputiheydet syksyllä 2016. Keski- ja Länsi-Suomessa myyriä on niukasti. Pohjoisessa viime syksynä ollut myyrähuippu on romahtanut tai laskussa.

myyrat-k-2016b
Etelä- ja Itä-Suomessa (tummanharmaa) myy­rät ovat runsastumassa kohti huippua. Pohjois-Suomessa (keski­har­maa) myyrät ovat ro­mah­taneet tai ro­mah­ta­massa. Keski- ja Länsi-Suomessa (vaale­an­har­maa) myyriä on vähän. Kartta suurenee klikkaamalla.

Pelto- ja metsämyyrien kantojen kasvu alkoi Etelä- ja Itä-Suomessa viime vuonna. Kevään 2016 koepyyntien perusteella tiheydet ovat enimmäkseen vielä kohtalaiset, mutta myyrien huiman lisääntymistehon vuoksi on odotettavissa, että kannat saavuttavat huipputiheydet syksyllä 2016.

Laajalla alueella eteläisellä Pohjanmaalla, Suomenselällä ja Keski-Suomessa myyräkannat ovat niukat (kartta). Myyrähuippu ajoittui näillä seuduilla syksylle 2014, minkä jälkeen kannat ovat laskeneet. Odotettavissa on, että myyrät alkavat runsastua kyseisillä alueilla alkaneen kesän aikana. Seuraava myyrähuippu saavutettaisiin tällöin syksyllä 2017.

Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa oli hyvin laaja-alainen myyrähuippu vuonna 2015. Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla myyrämäärät ovat romahtaneet, mutta pohjoisemmassa Suomessa tilanne on vielä vaihteleva. Vaikka myyräkanta on romahtamassa, niin usein myyriä vielä näkyy lumen sulamisen jälkeen. Kyseessä ovat yleensä romahtavan kannan rippeet, joiden odotetaan katoavan petojen ja tautien saattelemana alkukesällä. Pohjois-Suomeen odotetaan jälleen paria hiljaista myyrävuotta.

Talven jäljet kannattaa tarkastaa

Etenkin Pohjois-Suomessa voi törmätä myyrien talvella aikaansaamiin jälkiin, tuhoihin tai jätöksiin. Runsaina esiintyneet pelto- ja lapinmyyrät ovat monin paikoin silpunneet niittyjen ja peltojen heinäkasvillisuutta. Ne ovat myös järsineet puutarhojen istutuksia ja nurmikoita.

Myös metsänomistajien on syytä poiketa tarkastuskäynnillä taimikoissa. Runsaat myyräkannat ovat voineet aiheuttaa huomattaviakin vaurioita esimerkiksi kuusi- ja mäntytaimikoissa. Etenkin pienet kuusentaimet toipuvat kuitenkin yllättävän hyvin myyrien järsimisestä. Metsänomistajia suositellaankin tarkkailemaan tilannetta heinäkuun puolella, mihin mennessä todellisen täydennysistutuksen tarve selviää.

Metsämyyräkantojen nousu Etelä- ja Itä-Suomessa lisää myyräkuumeriskiä. Siivotessa esimerkiksi metsämyyrien sotkemaa kesämökkiä talven jäljiltä kannattaa välttää pölyä nostattavia siivousvälineitä kuten imuria ja siivota mieluummin desinfioivaan liuokseen kastetulla rätillä. Myyräkuume tarttuu vain metsämyyrien jätöksistä.

Katso myös