Uutiset Metsä, Ruoka

Mustikka kypsyy poimittavaksi eteläisessä Suomessa heinäkuun puolessa välissä. Mustikan vanavedessä soilla kypsyy runsas hilla- eli suomuurainsato.

Mustikan kukinta on päättynyt koko Suomen alueella. Kukkia oli tänä kesänä laskettujen yli 400 koeruudun perusteella keskinkertainen määrä. Tähän mennessä lasketuissa koeruuduissa keskimäärin kuusi kukkaa kymmenestä on pölyttynyt raakileeksi. Pölytystulos on hieman tavanomaista parempi.

Suomuuraimen raakileita runsaasti – sato kypsyy heinäkuun puolen välin jälkeen

Suomuurain kukkii runsaana metri kertaa metrin koeruudussa. Kuva: Marjahavaintoverkosto, Luke.

Myös suomuuraimen kukinta on päättynyt. Kukinta oli runsas ja pölytystulos erinomainen: kukista keskimäärin 70 prosenttia päätyi raakileeksi asti.

– Tavanomainen pölytystulos jää 30 prosenttiin. Raakileiden määrä on erittäin runsas, myös avosoilla. Pohjois-Suomen pääsato kypsynee laajoilla alueilla poimittavaksi heinäkuun puolen välin jälkeen, Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Rainer Peltola kertoo.

Puolukan kukinta on päättynyt pohjoisimpia alueita lukuun ottamatta. Kukkia on ollut tähän mennessä lasketuissa koeruuduissa keskimäärin runsaasti.

Luonnonvarakeskuksen ja Suomen 4H -liiton yhteistyö marjahavaintojen teossa jatkuu vuonna 2020. Tähänastiset havainnot on tallennettu kaikille avoimeen marjahavaintojen tiedotusjärjestelmään. Järjestelmä löytyy osoitteesta marjahavainnot.fi. Marjahavaintojen tekijäksi voi ryhtyä kuka tahansa marjasadoista ja luonnon tarkkailusta kiinnostunut. Ohjeet havaintometsän perustamisesta sekä havaintojen teosta ja tallentamisesta löytyvät tästä osoitteesta.