Uutiset Maatalous, Metsä

Tilaisuus on avoin kaikille aihepiiristä kiinnostuneille, ei sisäänpääsymaksua

Tervetuloa tutustumaan kuusen emikukkien laskentaan ja nurmisadon määrittämiseen droonien ja tekoälyn avulla. Molempia esitellään Luonnonvarakeskuksen (Luke) näyttelypisteellä 5.9. kello 14.30−17 Oodin viereisellä nurmikentällä. Nurmikentän näyttelyt ja drone-esittelyt ovat osa kansainvälisen Drooni Turnauksen päättäjäisiä, jossa turnauksessa mukana olleet kertovat kilpailutehtävistä ja toiminnastaan.

Luken näyttelypisteellä esiteltävät kilpailutehtävät on laadittu yhteistyössä Maanmittauslaitoksen, Helsingin yliopiston ja Tapio Palvelut Oy:n kanssa. Tehtävien esittelyn lisäksi asiantuntijat kertovat kilpailun tuloksista ja voittajista. Tule kuulemaan myös, miltä syksyn käpysato näyttää.

Löytyykö drooneista ja tekoälystä apua kuusen kukintojen laskentaan?

Kuva: Alisa Komendova, Ultrahack

Luke tavoittelee Drooni Turnaukseen osallistumisella uusia innovaatioita maa- ja metsätalouteen sekä luonnonvarojen kestävään käyttöön sekä näihin liittyvään tutkimukseen.

Kuusen kukinta -haasteessa joukkueet ovat saaneet droonilla kuusen siemenviljelyksellä kuvatun aineiston valmiina. Tehtävänä on tunnistaa puita ja laskea kunkin kuusen emikukkien määrä puuyksilöittäin.

− Puuyksilöiden taipumus kukkia vaihtelee nuorilla siemenviljelmillä. Droonin avulla saadaan kartoitettua laajakin alue. Tämä on hyödyllistä siemenviljelysten harvennusten ja hoitotoimenpiteiden sekä käpyjen keruun suunnittelua varten. Lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden mitata kerättävän käpysadon geneettistä monimuotoisuutta, kertoo tutkija Tiina Ylioja Lukesta.

Kuusi kukkii kerran tai kaksi vuosikymmenessä

Punertavista kuusen emikukinnoista kehittyy käpyjä. Kuva: Erkki Oksanen, Luke

Kuusi kukkii ja tuottaa käpyjä vain kerran tai kaksi vuosikymmenessä. Kävyt syntyvät emikukinnoista. Lopulliseen käpyjen määrään vaikuttavat myös kesän säät ja muun muassa tuhohyönteisten runsaus. Etelä-Suomessa on käpyvuosi.

Kuusen taimituotantoon siemenet tuotetaan siemenviljelyksillä. Suomen metsistä metsänjalostusohjelmaan valitut hyväkasvuiset ja -laatuiset puut kasvavat viljelyksillä vartettuina – aivan kuten omenapuut omenatarhassa.

Luken näyttelypisteellä esitellään myös nurmisadon arviointitehtävää

Nurmisadon arviointi -haastetta ratkovien joukkueiden tehtävänä on arvioida muutaman hehtaarin peltolohkolta nurmen kokonaisbiomassa (kg) sekä tuottaa alueesta kartta, joka kuvaa biomassan määrän vaihtelua eri osissa lohkoa. Myös tätä tehtävää esitellään Luken näyttelypisteellä.

Näyttelypisteellä voit tilata maksuttomia Luken uutiskirjeitä. Uutiskirjeen tilanneiden kesken arvotaan 10 upeaa Luke-kassia.

Nähdään näyttelypisteellä, tervetuloa!

Yläreunan kuva: Tiina Ylioja, Luke