Uutiset Ilmasto, Maatalous, Metsä, Ruoka, Talous, Ympäristö

Mikkelin tieteen päivät käynnistyvät tiistaina 9. huhtikuuta. Tiedetapahtuman ohjelman läpileikkaavana teemana on rohkeus. Ajankohtaista asiaa kuullaan muun muassa ilmastonmuutoksesta, liikenteen energiamurroksesta, nykyajan tutkimusmatkoista, soluviljellystä lihasta sekä hiilivapaasta Etelä-Savosta.

Kolmepäiväisen tapahtuman tarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin. Ohjelmaa järjestetään eri paikoissa, ja kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy. Luonnonvarakeskus (Luke) on yksi järjestäjistä ja tuo ohjelmaan monipuolisesti omaa asiantuntemustaan.

Luomuruoasta biokaasupotentiaaleihin – poimintoja Luken tarjonnasta

Tapahtuman avauspäivänä tiistaina 9.4. kuullaan ajankohtaista asiaa ruoantuotannosta. Lukesta paikalla ovat Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen kertomassa luomuruoan roolista ilmastotalkoissa ja tutkija Merja Saarinen erilaisten ruokadieettien ilmastovaikutuksista.

Ruokateemalla jatkaa keskiviikkona tutkija Miia Kuisma, joka pohtii sopeutumiskyvyn merkitystä ennakoimattomiin muutoksiin ruokajärjestelmässä. Keskiviikon metsäsessiossa saadaan tietoa ilmastonmuutoksen estämisestä ja metsien monikäytöstä. Lukesta sessioon osallistuu tutkija Hanna Kumela, joka kertoo metsien ei-puuaineisista tuotteista ja metsien monikäytöstä. Illansuussa pääkirjastolla mietitään näkökulmia liikenteen energiamurrokseen. Tilaisuudessa tutkija Päivi Kurki kertoo maatalouden biomassoista ja biokaasupotentiaaleista.

Luken johtava tutkija Pasi Rikkonen ja johtaja Sari Iivonen toimivat myös eri sessioissa puheenjohtajina.

Tieteen päivien pääorganisaattorina toimii Mikkelin yliopistokeskus yhteistyössä Luken sekä Mikkelin kaupungin, seutukirjaston ja lukion kanssa. Myös Metsäkeskus sekä Sodan ja rauhan keskus Muisti ovat mukana toteuttamassa vuoden 2019 tapahtumaa. Tapahtumaa rahoittavat Tieteen tiedotus ry sekä Suomen Kulttuurirahasto.