Uutiset Kala, Maaseutu, Maatalous, Metsä, Puutarha, Ruoka, Ympäristö

Kun lasten maatalousnäyttely Mansikki avaa ovensa lauantaina 9. syyskuuta, luvassa on elämyksellinen päivä Jokioisten Elonkierto-puistossa. Monipuolisen puuhastelun ja sympaattisten eläinten ohella Luonnonvarakeskus (Luke) esittelee tutkimustaan nyt laajemmin kuin aiemmin. Uusina teemoina ovat tänä vuonna metsä ja ravut.

Lasten maatalousnäyttely Mansikki on vuosi vuodelta yhä suositumpi koko perheen tapahtuma. Kuva: Anneli Nuoranne, Luke.

Luken tiedeteltoissa päästään sukeltamaan tieteen tekemisen maailmaan, jossa riittää mielenkiintoista koettavaa niin perheen pienimmille kuin aikuisillekin.

– Mikroskooppi paljastaa vallan ihmeellisiä asioita ja erilaisten tunnistustehtävien avulla moni asia avautuu konkreettisesti, paljastaa tiedetelttojen suunnittelusta vastannut Luken tutkimussihteeri Anneli Nuoranne.

Järvien saksiniekat ja korpimetsien suurpedot kiehtovat

Suomen sisävesissä esiintyy kolme eri rapulajia: jokirapu, täplärapu ja kapeasaksirapu. Jokirapu on oma lajimme, sen sijaan täplärapu tuli Suomeen 50 vuotta sitten amerikoista saakka. Tämän saksiniekan voi tiedeteltassa tavata ihan livenä.

– Täplärapu kotiutui meille hyvin, mutta toi kaupantekiäisinä aika ärhäkkään rapuruttotyypin. Nyt täplärapua ei enää saa Euroopassa kasvattaa, istuttaa eikä siirtää vesistöstä toiseen. Pyytää sitä saa kotitarpeiksi ja myydäkin, kertoo tutkija Tarja Alapassi.

Näitä siemeniä päästään tunnistamaan metsärastilla. Kuva: Pekka Helenius, Luke.

Puulajituntemusta testataan tiedeteltan metsäosiossa. Esillä on kuusen ja männyn eri osia, kuten siemeniä, käpyjä ja taimia. Kävijälle jää tehtäväksi yhdistää oikeat osat oikeaan puulajiin. Mikä siemen on kuusen, entä mikä käpy männyn?

– Näistä Suomen yleisimmistä puulajeista valmistetaan muun muassa sahatavaraa, paperia ja kartonkia. Lisäksi niitä hyödynnetään energiantuotannossa, kertoo tutkija Pekka Helenius.

Mäntyjen ja kuusien keskellä viihtyvät kaikenkokoiset eläimet, myös harvat suurpetomme. Tiedeteltassa voi muun muassa seurata riistakameravideoilta, miten susi ja ilves saavat metsässä aikansa kulumaan. Kiinnostavaa on myös verrata oman ”käpälän” jälkeä suden tassun jälkeen.

Kasviteltassa nousee esille Suomi 100 -juhlavuosi

Suomalaisten vihannesten kulutus kasvaa. Mitkä lajit ovat suosikkeja nyt, mitä syötiin sata vuotta sitten? Kelpaavatko lautaselle entisaikain juurekset, lanttu ja nauris vai halutaanko jo mieluummin soijaa tai jauhomatoja? Tiedeteltassa voi äänestää, mitä Suomessa tulevaisuudessa kasvatetaan ja syödään. Lisäksi luvassa on maistiaisia ja mielenkiintoinen siementen tunnistustehtävä.

Kasviteltassa esitellään lisäksi yleisimpiä pellolla ja puutarhassa esiintyviä tuhohyönteisiä sekä myös tärkeitä ja hyödyllisiä hyönteisiä.

– Hyönteisrastilla voi tutustua eläviin hyönteisiin terraariossa sekä tutkiskella hyönteisiä mikroskoopin avulla, kertoo tutkija Kalle Ohralahti.

Lehmän elämää

Tiedeteltan kotieläinosastolla voi tutustua lypsylehmän elämään lehmän itsensä kuvaamalla videolla.  Videon pääroolissa on Ynnytär, joka asuu Maaningan pihatossa ja viettää ihan tavallista lypsylehmän elämää: syö, märehtii, lepää, käy lypsyllä ja pyörii kavereiden kanssa. Kotieläinteltassa voi tutustua myös Ynnyttären ”suosikkisapuskaan”, säilörehuun ja väkirehuun, ihan käsin kosketellen.  Samalla selviää, kuinka paljon keskivertolehmä syö ja kuinka paljon se tuottaa maitoa. Tiedeteltassa kerrotaan myös muista maidosta valmistettavista tuotteista.

Lisäksi luvassa on maistiaisia ja puuhaa erityisesti perheen pienimmille. Askartelupisteessä voi askarrella itselleen muistoksi vaikka kortin pakkausmateriaaleista ja kokeilla käsinlypsyä kumiutareilla Maito ja Terveys ry:n tuoreen maitolähettilään, Katri Rantasen ohjaamana.

Lasten maatalousnäyttely Mansikki järjestetään nyt neljännen kerran. Mansikissa koko perhe voi tutustua hauskalla tavalla suomalaiseen maaseutuun. Mansikin pääsylippu on 4 euroa (alle kolmevuotiaat ilmaiseksi), lisäksi maksullisia ovat nosturikyyti (5 euroa), ratsastus ja traktoriajo (2 euroa). Mansikin järjestävät LounaPlussa ry, Luke ja pari sataa vapaaehtoista.

Mansikki on avoinna 9.9.2017 klo 10—17.

Lisätietoja:

Anneli Nuoranne, puh. 029 532 6406, anneli.nuoranne@luke.fi

Hankeneuvoja Elina Hujanen, LounaPlussa ry, puh. 050 3791 831, elina.hujanen@lounaplussa.fi

Elonkierto-puisto

Elonkierto facebookissa