Uutiset Maaseutu, Maatalous, Ympäristö

Lasten maatalousnäyttely Mansikki kutsuu Luken Elonkierto-puistoon Jokioisiin lauantaina 8.9. klo 10–17. Mansikissa nähdään kotieläimiä, tirkistetään mikroskoopista pieniä hyönteisiä ja seurataan, kuinka suuri hevonen kengitetään. Puulajit, yrtit ja ympäristö tulevat tutuiksi. Tarjolla on jännää tiedettä ja hauskaa tekemistä – oikeita elämyksiä perheen pienille ja aikuisillekin.

Mansikissa riittää hauskaa tekemistä kaikille. Kuva: Ulla Harju

Suositulla eläinosastolla tavataan perinteisten maatilan eläinten lisäksi muun muassa aaseja, alpakoita ja ylämaankarjaa. Maatilan työkoneet ja erilaiset puuhapisteet vetävät väkeä.

– Luvassa on ponikärryillä ajelua, hyönteishotellin nikkarointia tai fatbikella polkemista. Koiramaailmasta esitellään noseworkia eli hajutunnistusta. Temppuponi Pomu esiintyy yleisölle, ja veikeä peikko vie lapsia satumaailmaan. Myös Elonkierron maskotti kyyttö Heluna on menossa mukana, kertoo LounaPlussan hankeneuvoja Elina Hujanen.

Kengitysseppä kengittää hevosta klo 13–15.
– Nyt on hyvä mahdollisuus tutustua hevosten kenkämuotiin ajan saatossa sekä nähdä edelleen käsityönä tehtävää hevosen kengitystä, joka ei ole ihan helppo juttu, sanoo tutkimusmestari Marianna Myllymäki.

Luken tiedeteltoissa sukelletaan tutkimuksen maailmaan

Rapujen vedenalaisen elämään voi tutustua saksiniekkoja katselemalla. Jokirapu on miltei tyystin hävinnyt alkuperäislaji. Kapeasaksirapu ja täplärapu ovat puolestaan ihmisen tuomia vieraslajeja. – Osastollamme voi opetella tunnistamaan rapuja ja tavata oikeita täplärapuja, kertoo tutkija Esa Erkamo.

Elonkierron maskotti kyyttö Helunan voi tavata Mansikissa. Kuva: Elonkierto

Peltojen ja puutarhojen yleisimmät tuhohyönteiset tepastelevat terraarioissa. Esillä on myös tärkeitä ja hyödyllisiä hyönteisiä kuten leppäkerttuja. – Hyönteisrastilla voi tutkiskella hyönteisiä lähemmin myös mikroskoopin avulla, sanoo tutkija Kalle Ohralahti.

Metsiemme pedot tulevat tututuksi, sillä riistakameravideoilta voi seurata, miten susi ja ilves saavat metsässä aikansa kulumaan. – Peto-osastolla pääsee myös tunnistamaan suurpetojemme kalloja ja kokeilemaan, kuinka pehmeä on ilveksen turkki, kannustaa tutkimusteknikko Antti Härkälä.

Puulajituntemusta testataan metsäosastolla. Esillä on kuusen ja männyn eri osia, kuten siemeniä, käpyjä ja taimia. Kävijän tehtäväksi jää yhdistää osat oikeaan puulajiin. Myös männyn iän laskemista vuosirenkaista voi kokeilla. – Sekä kuusi että mänty voivat saavuttaa helposti yli sadan vuoden iän, kertoo tutkija Pekka Helenius.

Mietitään jätteiden lajittelua ja kestävää kehitystä

Kestävästä kehityksestä voi jutella myös lasten kanssa vaikka tavoitteet YK:sta asti tulevatkin. – Haluaisimme kuulla, mitkä ovat kävijöiden mielestä tärkeimpiä kestävyyden tavoitteita. Liittyvätkö ne nälkään, terveyteen, työhön, puhtaaseen veteen vai johonkin ihan muuhun, pohtii tutkimusprofessori Sirpa Kurppa.

Yleisö voi äänestää, millaista proteiinia haluaisi tulevaisuudessa syödä ja tutustua myös afrikkalaiseen maatalouteen.

Jätteiden lajittelu on tärkeää. Kylävedet-hankkeen osastolla mietitään, mitä kaikkea saa laittaa vessanpyttyyn ja mitä ei. – Esittelemme myös jätevesiratkaisujen valintatyökalua, joka ottaa huomioon hinnan lisäksi jätevesiratkaisujen ympäristövaikutukset. Pisteellä on asiantuntija kertomassa lisää, sekä tietysti paljon hauskaa puuhaa lapsille, toteaa tutkimusassistentti Marja-Liisa Vieraankivi.

Yrteistä iloa kaikille aisteille

Yrtit ovat mukavia tutkittavia. Kuvassa raunioyrtti. Kuva: Anneli Nuoranne

Yrttien haistelu- ja maisteluosastolla tutustutaan erilaisiin yrttikasveihin.
– Yrteillä on kautta aikojen lääkitty ihmisiä ja eläimiä ja parannettu ruoan säilyvyyttä. Nykyisin yrttejä hyödynnetään mausteina ja koristekasveina, ja niistä erotellaan myös hyödyllisiä ainesosia vaikkapa lääkkeisiin, elintarvikkeisiin tai kosmetiikkaan, kertoo tutkija Terhi Suojala-Ahlfors.

Maisteltavina on myös muun muassa pihlajan, vadelman ja mustaherukan lehdistä sekä raparperista ja kuusenkerkistä valmistettuja juomia.

Yhteinen ponnistus alueen toimijoille

Mansikin messutorilla myydään maaseudun herkkuja ja paikalliset kädentaitajat myyvät tuotteitaan. Jokioisten Maa- ja kotitalousnaiset loihtivat lounasta ja lettuja.

Nyt jo viidettä kertaa järjestettävä Mansikki on kasvanut suureksi, viiden tuhannen hengen tapahtumaksi. Sen taustalta löytyy monenlaisia yhteistyökuvioita. Mukana on Luken ja LounaPlussan lisäksi Jokioisten kunta ja osuuspankki, tusinan verran yhdistyksiä sekä seudun yrityksiä.

Mansikki järjestetään lauantaina 8.9.2018 klo 10–17. Pääsylippu Mansikkiin maksaa 5 euroa, ja alle kolmevuotiaat pääsevät veloituksetta.