Uutiset Maaseutu

Kuudetta kertaa järjestettävä Lasten maatalousnäyttely Mansikki kokoaa maaseudun ystäviä Jokioisille lauantaina 7.9. Luonnonvarakeskuksen tiedeteltoissa sukelletaan tutkimuksen maailmaan. Myös eläimet ihastuttavat Elonkierron kesän päättävässä tapahtumassa, jossa on paljon hauskaa toimintaa lapsille ja koko perheille.

Mansikki tarjoaa unohtumattomia hetkiä erityisesti perheen pienille. Kuva: Eila Pääskynkivi.

Eläimet ovat totutusti suuressa roolissa Mansikissa. Kesän Elonkierrossa asuneiden maatilan eläinten lisäksi paikalla on aaseja, alpakoita, ylämaankarjaa, ankkoja, poneja ja possuja. Toiminnalliset pisteet tarjoavat lapsille paljon koettavaa.

– Olkipomppis, naulaus, keppihevoset ja puujalkakävely aiheuttavat taatusti riemunkiljahduksia. Tänä vuonna heitetään myös saapasta, ajellaan traktoreilla ja polkutraktoreilla sekä temppuillaan autonrengasradalla. Jos fatbike on koeajamatta, sekin onnistuu Mansikissa, kertoo LounaPlussan hankeneuvoja Elina Hujanen.

Tapahtumassa on tilaisuus ihastella myös vanhoja, museorekisteröityjä kuorma-autoja.

Nälän yllättäessä tarjolla on kotimaisista raaka-aineista valmistettuja herkkuja, kuten kinkkukiusausta ja muurikkalettuja. Lähiruokatorilla voi maistella esimerkiksi käsintehtyjä possumunkkeja tai violetteja porkkanoita.

Luken tiedeteltat tarjoavat monenlaista nähtävää ja tehtävää

Metsäosastolla testataan puulajituntemusta männyn ja kuusen siementen ja taimien avulla sekä maistellaan metsäisiä ja puisia jäätelöitä.

– Osastolla pääsee kurkistamaan männyn siemenen sisään röntgenkuvasta ja laskemaan puun iän sen vuosirenkaista. Sekä kuusi että mänty voivat saavuttaa helposti yli sadan vuoden iän, tutkija Pekka Helenius kertoo.

Paikan päällä tutustutaan myös puuaineen- ja kuoren käytön monipuolistumiseen ja elintarvikkeiden sivuvirtojen tehokkaaseen hyödyntämiseen.

– Lapset saavat suunnitella oman pakkauksensa kaurankuoresta valmistetusta paperista, erikoistutkija Tuula Jyske kertoo.

Puita halaamalla kävijät voivat puolestaan testata, miten metsä ja luonto vaikuttavat kehoon ja mieleen. Myös suurpedot ovat esillä tiedeteltassa.

Tiedeteltat.
Luken tiedeteltoissa sukelletaan tutkimuksen laajaan maailmaan. Teltoissa tutustutaan niin metsään, kestävään kehitykseen kuin hyönteisiin. Kuva: Anneli Nuoranne, Luke.

Tutustumista kasvien ja hyönteisten maailmaan

Esittelyssä on erilaisia viljelykasveja, jotka matkaavat pelloilta ruokapöytiimme.

– Päivän aikana pääsee näkemään, miltä pienet kasvitaimet näyttävät, ja hämmästelemään, miten milligramman painoisesta siemenestä kasvaa 10 000 kertaa painavampi kasvi yhden kesän aikana. Kerromme kouluille suunnatusta kampanjasta, jonka tarkoituksena on lisätä kasvituntemusta, erikoistutkija Marjo Keskitalo kertoo.

Kasvinterveyspisteellä etsitään johtolankoja ja selvitetään syyllisiä esimerkiksi omenan vioituksiin mikroskoopin tai suurennuslasin avulla. Kasvintuhoojien lisäksi esillä on myös muita, hyödyllisiä hyönteisiä, kuten leppäkerttuja.

Värikkäiden vihannesannoksien keräämistä ja ympäristökestävyyden pohdintaa

Kestävä kehitys on esillä ruokaan liittyvien valintojen näkökulmasta. Tuhat ensimmäistä teltassa kävijää saa poimia mukaansa vihannesannoksen, joka toimii esimerkkinä ravitsemussuosituksen mukaisesta päivittäisestä vihannesannoksesta.

– Kukin saa ottaa kouransa koon mukaan kuusi erilaista vihannesta, jotka edustavat viittä eri väriä. Värejä voi verrata vihannesten väriympyrään ja annoksen ympäristökestävyyttä keskimääräisen ruuan ympäristövaikutukseen. Myös partiolaisten rakentamaa ruokakolmiota pääsee täyttämään eri valinnoilla, tutkimusprofessori Sirpa Kurppa kertoo.

Kotieläinteltassa opitaan lypsämään lehmiä ja tutustutaan niiden ruokintaan.

Mansikin maskotti Heluna-kyyttö ja lapsi.
Myös Elonkierron maskotti Heluna-kyyttö on Mansikissa mukana. Kuva: Anneli Nuoranne, Luke.

Lasten maatalousnäyttely Mansikki lauantaina 7.9. kello 10–18 Elonkierto-puistossa Jokioisilla, Ojaistentie 44. Pääsylippu tapahtumaan on 5 euroa, alle kolmevuotiaat pääsevät maksutta sisään. Tapahtuman pääjärjestäjänä toimii LounaPlussa, jonka lisäksi järjestelyissä on mukana alueen yhdistyksiä, yrityksiä ja järjestöjä.

Lisätietoja:

Hankeneuvoja Elina Hujanen, LounaPlussa Ry, puh. 050 379 1831, elina.hujanen@lounaplussa.fi