Uutiset Maaseutu, Maatalous, Ruoka

Lasten maatalousnäyttely Mansikkiin odotetaan 5. syyskuuta jälleen tuhansia kävijöitä. Presidentti Sauli Niinistön suojelemassa tapahtumassa lapsille järjestetään opettavaista ja elämyksellistä tekemistä: puuhapisteitä ja traktoriajelua. Tutustua voi erilaisiin kotieläimiin ankoista alpakoihin.

Koko perheen Mansikki-maatalousnäyttely järjestetään Jokioisissa, Luonnonvarakeskuksen (Luke) Elonkierto-puistossa syyskuun ensimmäisenä lauantaina 5.9. klo 10 alkaen.

Järjestelyistä vastaava, LounaPlussa ry:n hankeneuvoja Elina Hujanen odottaa toisen kerran järjestettävään tapahtumaan vielä suurempaa väkimäärää kuin viime vuonna, jolloin kävijöitä oli yli 4 000.

– Mansikki erottuu kesätapahtumien kirjosta edukseen erilaisena vaihtoehtona. Se on sekä hauska että opettavainen. Moni lapsi ei ole nähnyt lehmää muualla kuin kirjojen sivuilla. Nyt voimme tehdä maaseudun elämää ja tunnelmaa konkreettiseksi ja järjestää hienoja elämyksiä, Hujanen sanoo.

Nosturiin tai traktorin kyytiin

Puuhapisteissä lapset voivat kokeilla maitokärryajelua ja jättipallorataa sekä kierrättää lelunsa maksuttomassa lelunvaihtopisteessä. – Viimeksii kaikista suosituinta oli niinkin konkreettien tekeminen kuin naulan lyöminen pölkkyyn, hymyilee Hujanen.

Nosturikyydistä avautuu upea näköala yli tapahtumapaikan ja Loimijoki-laakson. Keppihevosrata ja metsäseikkailu kannattaa ehdottomasti kokea, ja polkutraktoreilla pääsee ajelemaan sekä hyppimään olkipomppiksessa.

– Suurin osa puuhapisteistä on maksuttomia, ja osaan tarvitaan pientä taskurahaa. Aikuisen seurassa oikeilla traktoreilla ajaminen oli viime vuonna ihan ykkösjuttu, ja se toteutetaan nytkin, kertoo Hujanen.

Elonkierto-puistossa kotieläimiin on voinut tutustua jo kesän alusta lähtien. Mansikki-päivänä paikalla on myös erikoisempia eläimiä, kuten temppuilevia alpakoita, kesyjä ankkoja, aaseja ja pieniä poneja ratsastushaluisille. Possut, lampaat ja karitsat ovat valmiina rapsuteltaviksi.

Vapaaehtoiset ehtivät vielä mukaan

Tapahtumasta on tarkoitus tehdä perinne, ja kaiken toteuttamiseen tarvitaan paljon tekijöitä. Pääjärjestäjä LounaPlussan lisäksi mukana on ainakin 15 yhdistystä, organisaatiota, sponsoreita ja Jokioisten kunta. Itse tapahtumassa talkoolaisia on noin 150.

– Kaikki ovat tervetulleita mukaan antoisaan toimintaan ja talkoisiin. Muutama tuntikin apuna on meille todella arvokasta, Hujanen kannustaa.

Hujanen iloitsee myös tapahtumapaikan järjestymisestä. – Elonkierto on järjestämispaikkana paras mahdollinen. Siellä on perusinfra, tilaa ja eläimet valmiina. Viime vuonna moni kävijä innostui Elonkierrosta ja on vieraillut siellä useamminkin.

Luonnonvarakeskuksen tutkijat esittelevät Mansikki-teltassaan mielenkiintoisia, koko perhettä koskevia teemoja. Kävijät pääsevät muun muassa tunnistamaan viljelykasveja, hypistelemään maalajeja, testaamaan makuaistejaan ja maistelemaan kauppojen ylijäämätuotteista tehtyä hävikkisoppaa. Paikalliset kädentaitajat myyvät tuotteitaan, ja Maa- ja kotitalousnaiset loihtivat lounasta ja lettuja.

Mansikin sisäänpääsymaksu koko päiväksi on neljä euroa. Alle kolmevuotiaat pääsevät portista maksutta.