Siirry pääsisältöön

Maatilayrittäjiä tuettava talousjohtamisessa

Uutinen 18.3.2021

Maa- ja metsätalousministeriön ja Luonnonvarakeskuksen tiedote

Yrityskokonaisuuden hallinta ja tiedolla johtaminen, maatilayritysten ja tutkimuksen tiiviimpi yhteistyö, yrittäjien talousjohtamisen parantaminen koulutuksen, neuvonnan ja palveluiden avulla. Nämä ovat kolme keskeistä tulosta Farm Business Management -webinaareista, joihin osallistui tammikuussa lähes 300 maatalouden parissa työskentelevää maatilayrittäjää, tutkijaa, koulutuksen, neuvonnan, hallinnon sekä elintarvikeyritysten edustajaa.

– Analysoimme webinaarien 800 ideaa, ja kävi selvästi ilmi, että maatilayrittäjien palvelujen ja työkalujen kehittämisessä tulee huomioida tilojen erilaiset tarpeet yrittäjien iän, tuotantosuunnan, koulutustaustan ja yrityksen elinkaaren mukaan, summaa Maatilayritysten osaamisverkosto AgriHubin koordinaattori

Sari Forsman-Hugg.

Uusinta tietoa tulevaisuudesta

– Megatrendit mietityttävät, mihin maailma menee ja miten siihen osaa itse varautua ja miten kaikki vaikuttaa esimerkiksi peltoviljelyyn? Tulevaisuuden tutkimus on yllättävän tärkeää, webinaarissa korostettiin.

Moderni johtaminen rakentuu yrityskokonaisuuden hallintaan ja tiedolla johtamiseen. Tilatasolla asti tarvitaan tietoa alan tulevaisuuskatsauksista ja markkinanäkymistä.

Maatilayritysten ja tutkimuksen tiivis yhteistyö

– Perinteinen malli, jossa tutkimukseen perustuen koulutetaan ja neuvotaan viljelijää, ei enää riitä. Maatilayritykset tulee kytkeä tiiviimmin mukaan osaksi tutkimusverkostoa, jotta tutkimus vastaisi paremmin käytännön elinkeinolähtöisiin tarpeisiin. Maatiloille tulee tarjota mahdollisuuksia osallistua tutkimuksen tekemiseen, etenkin pilottikokeiluihin.

– Henki yrittäjien keskuudessa on, että osallistutaan. Viljelijät vaihtavat jo tietoja ja kokemuksia Euroopan laajuisesti ja ovat innolla mukana hankkeissa, joissa testataan tutkimustiedon soveltuvuutta käytäntöön, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio kiteyttää.

Tutkimustiedon saatavuutta parannettava

Tutkimustulokset tulee saada lähemmäksi tilojen arkea. Verkkokoulutus parantaa mahdollisuuksia sekä yrittäjien että muiden alan asiantuntijoiden täydennyskouluttautumiseen. Yhä enemmän haetaan oppia myös kanssayrittäjiltä.

Elinikäistä oppimista, kummitilatoimintaa

Jatkuva oppiminen liikkeenjohtotaidoissa ja talousosaamisessa koetaan avainasiaksi. Koulutukseen tarvitaan myös uusia toteutustapoja: opetukseen voidaan nivoa esimerkiksi kummitilatoimintaa.

Koulutuksen punaiseksi langaksi toivotaan otettavan maatilan taloudellinen tulos ja viljelijän hyvinvointi. Kaikki muu opetus linjataan siten, että tuotanto ja teknologia suunnataan näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

– Riippuu meistä kaikista, tuotetaanko Suomessa jatkossa maatalouden huipputuotteita ja onko elintarvikeketjumme huippubrändätty. Pitää osata ajatella tulevaisuuteen ja ottaa huomioon tuotekehityksessä muun muassa ilmastonmuutos ja hiilijalanjälki, maatilayrittäjä Esa Similä korostaa.

AgriHubi tukee maatilayritysten toimintaa

Farm Business Management- webinaarien tulokset esiteltiin AgriHubin Live-Tulosstudiossa 17.3. Maatilayritysten toiminnan tueksi käynnistyi vuoden alussa osaamisverkosto AgriHubi, joka järjesti kaksi Farm Business Management -webinaaria yhdessä Luonnonvarakeskuksen, maa- ja metsätalousministeriön ja maaseutuverkostopalvelujen kanssa. AgriHubi-verkoston tavoitteena on edistää maatilayritysten kilpailukykyä ja uudistumista. Sen toimintaa koordinoi Luonnonvarakeskus (Luke).

Tulosstudio-tilaisuuden tallenne löytyy Vimeosta ja se julkaistaan myöhemmin tekstitettynä maaseutuverkoston

YouTube-kanavalla