Uutiset Maaseutu, Maatalous, Ruoka

Luonnonvarakeskus (Luke) yhteistyökumppaneineen rakentaa koko perheelle suunnatun maaperäaiheisen näyttelyn Maaseutu- ja kotieläinpuisto Elonkiertoon Jokioisiin. Juhlavuosi tuo myös uuden esittelykohteen puistoreitin varrelle ja näkyy Lasten maatalousnäyttely Mansikissa. Kesän ensimmäisessä teemaillassa esitellään maaperän syntyä ja merkitystä elämän kiertokulussa.

YK:n yleiskokous on julistanut kuluvan vuoden kansainväliseksi maaperän vuodeksi lisätäkseen tietoisuutta maaperän merkityksestä ihmiselämälle. Maaperä on meille elintärkeä muun muassa ruokaturvan toteutumisessa, ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja välttämättömien ekosysteemipalvelujen tuottamisessa. Teemavuosi pyrkii myös edistämään maaperän kestävää käyttöä.

Taustalla on huoli maaperän haavoittuvuudesta. Maaperä voi pilaantua haitallisilla aineilla, suolaantua, happamoitua tai tiivistyä. Uhkana on maan myös peittyminen asfaltin ja rakennusten alle sekä köyhtyminen eroosion tai orgaanisen aineksen ja biodiversiteetin vähenemisen seurauksena.

– Maankäyttö tulee saada kestävälle pohjalle. Siksi maaperän tuntemusta ja arvostusta täytyy parantaa, sanoo vanhempi tutkija Riikka Keskinen Lukesta.

Teemakierros kertoo maaperän merkityksestä elämälle

Juhlavuoden vietto alkaa teemakierroksella ”Maaperä pintaa syvemmältä” Elonkierron portilta 1.7. klo 18. Asiantuntijoina ovat geologi Jaana Jarva ja erikoisasiantuntija Jukka-Pekka Palmu Geologian tutkimuskeskuksesta, tutkija Petro Pesonen Museovirastosta sekä maaperätutkijat Merja Myllys, Visa Nuutinen ja Tapio Salo Lukesta.

Asiantuntijat kertovat muun muassa maaperän synnystä ja sen merkityksestä elämälle sekä hyvän viljelymaan tunnusmerkeistä. Kierroksella selviää myös millaista elämää maan uumenissa vietetään.

Maaperävuosi näkyy Elonkierrossa myös Lasten maatalousnäyttely Mansikin tiedeteltassa 5.9.

Näyttelyssä kastematojen työnäytös

Koko perheelle suunnattu maaperänäyttely avataan Elonkierron makasiinilla teemakierroksen lopuksi, ja sinne on vapaa pääsy. Näyttely on avoinna arkisin 2.7.‒31.8 klo 8‒15.30 sekä lisäksi iltaisin ja viikonloppuisin makasiinikahvilan aukioloaikoina.

Näyttelyssä esimerkiksi maaprofiili-palapeli tutustuttaa kokoajansa maaperän eri kerroksiin. Ruokaturvapisteessä näkyy millaisessa maassa kasvit kasvavat meillä pohjolassa ja kaukana päiväntasaajan auringon alla. Kastematojen työnäytös paljastaa maaperäeläinten merkityksen ravinteiden kierrätyksessä. Tietoiskujen lomassa voi istahtaa pienoisteatteriin katselemaan maaperäaiheisia lyhytelokuvia.

– Havainnollistamme maaperää konkreettisella ja osallistavalla tavalla tiedettä ja taidetta yhdistäen. Näin edistämme maaperän arvostusta ja suojelua ihmisten jokapäiväisissä toimissa ja valinnoissa, kertoo Riikka Keskinen.

Elonkierron uusi esittelykohde vie maan alle

Elonkierron uudessa esittelykohteessa vierailija voi kurkistaa maan pinnan alle. Maaperäruutujen lähelle tehdyssä kaivannossa näkyy, millainen rakenne maassa on. Näkyvissä on myös juurten ja lierojen maahan tekemiä reikiä, jotka ovat maan toiminnoille elintärkeitä juurten, veden ja ilman kulkureitteinä.

Maaperänäyttelyn ja teemakierroksen järjestää Luonnonvarakeskus. Yhteistyökumppaneita ovat Geologian tutkimuskeskus GTK, Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulu, Forssan nuorten työpaja, YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO, Biolan Oy ja Kivikopla Oy. Näyttelyhanketta ovat rahoittaneet Maa- ja vesitekniikan tuki ry., Salaojituksen Tukisäätiö, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK sekä Jokioisten kunta.

Luken Maaseutu- ja kotieläinpuisto Elonkierto on koko perheen kohde, joka sijaitsee Jokioisissa Lounais-Hämeessä. Lehmät, hevoset ja lampaat laiduntavat puistossa kesäkuun alusta syyskuun puoleen väliin. Kävijä pääsee tutustumaan myös harvinaisiin suomalaisiin maatiaislehmärotuihin, kyyttöihin ja länsisuomenkarjaan. Puistossa kasvaa myös yleisimpiä viljelykasveja sekä vanhoja yrtti- ja rohtokasveja.