Uutiset Maatalous, Yleinen

Luonnonvarakeskus (Luke) hankkii vuoden 2021 alusta lähtien tutkimushevostensa täysihoidon Harjun oppimiskeskuksesta Virolahdelta. Luken hevostutkimus jatkuu aktiivisena ja palvelee alan elinkeinoja uuden kumppanin kanssa.

Luken tutkimushevosten täysihoidon kilpailutuksessa palveluntarjoajaksi valittiin Harjun oppimiskeskus Virolahdelta. Uusi kumppani tarjoaa Luken omistukseen jäävälle noin kymmenelle suomenhevoselle laadukkaat puitteet.

– Hevosille haettiin hinta-laatusuhteeltaan parasta mahdollista hoitopaikkaa. Harjun oppimiskeskuksessa ympäristö on nykyaikainen ja monipuolinen. Lisäksi siellä on panostettu tutkimustoimintaan ja esimerkiksi hevosten yksilöllinen seuranta on mahdollista, toteaa Ilkka P. Laurila Lukesta.

– Olemme todella iloisia, että Luke katsoi meidät varteenotettavaksi yhteistyökumppaniksi. Olemme tehneet satsauksia hevosten hyvinvoinnin edistämiseksi sekä aktiivipihaton osalta että myös Harjun hevosalan koulutus- ja tutkimuskeskushankkeen kautta tulevan uuden teknologian myötä. Toivomme, että tämä on sekä Lukelle että Harjulle win-win-tilanne, toteaa projektipäällikkö Juliska Storskrubb Harjun oppimiskeskuksesta.

Luken hevoset siirtyvät tutkimusjaksojen aikana Jokioisille navettauudistuksen yhteydessä rakennettavaan intensiiviyksikköön. Siellä keskitytään hevosen yksilökohtaiseen fysiologiseen tutkimukseen.

Luken hevostutkimuksella edistetään hevosalan kilpailukykyä monipuolisesti niin biologisen kokeellisen tutkimuksen kuin talous- ja yhteiskunnallisen tarkastelun keinoin. Hevostutkimuksen painopisteitä ovat muun muassa vastuullisuuskysymykset laajasti, alan ympäristövaikutukset ja biodiversiteettiä vahvistavat toimet, ravitsemus ja uudenlaiset rehuratkaisut, hevosten hyvinvointi sekä eettinen hevosjalostus.

Palvelukumppania haettiin vuoden 2021 alusta vuoden 2023 loppuun, ja hankintaan sisältyy optio vuosiksi 2024 ja 2025.