Uutiset Yleinen

Luomuinstituutin johtajan tehtävässä jatkaa maatalous- ja metsätieteiden tohtori Sari Iivonen. Hänen uusi nelivuotiskautensa alkaa vuoden 2021 alusta. Iivonen on johtanut Luomuinstituuttia vuodesta 2017.

Luomuinstituutti on Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Helsingin yliopiston (HY) yhteinen monitieteinen tutkimus- ja asiantuntijaverkosto, jonka tehtävänä on tuottaa tutkittua tietoa luonnonmukaisesta tuotannosta ruokaketjun kehittämiseksi Suomessa.

Sari Iivonen, kuvaaja Veikko Somerpuro

Luomuinstituutin johtajan tehtävänä on rakentaa aktiivisesti luomututkimuksen hankekantaa yhteistyössä tutkija- ja asiantuntijaverkoston kanssa. Vuoden 2021 alusta voimaan astuu Luomuinstituutin uusi tutkimusstrategia, jossa linjataan tutkimuksen painopisteet.

– Luomututkimuksen vaikuttavuus ja volyymi ovat kasvaneet viime vuosina. Lisäksi koordinaatioyksikön rahoitus on saatu vakaalle pohjalle. Uskon, että Sari Iivosen johdolla myönteinen kehitys jatkuu, hallintojohtaja Ilkka P. Laurila Lukesta sanoo.

– Kestävän ruokajärjestelmän ja luomun tutkimukseen on EU:n tulevalla ohjelmakaudella tarjolla hyvin rahoitusta, ja kansainvälisten verkostojen luomisessa ja hyödyntämisessä on Luomuinstituutilla tärkeä tehtävä, HY:n Ruralia-instituutin johtaja Sami Kurki lisää.

Luken tutkimusylijohtaja Antti Asikainen arvioi, että kiinnostus luomutuotantoon ja -tuotteisiin tulee yhä kasvamaan. Siihen vastaaminen tutkimuksen keinoin on yksi Iivosen johtaman Luomuinstituutin haasteista.

– Tutkittua tietoa tarvitaan entistä enemmän tuotannon ympäristö- ja ilmastokestävyyden parantamiseksi. Lisäksi viljelyn taloudellinen kannattavuus ja menetelmien edelleen kehittäminen korostuvat tulevaisuudessa. Sari Iivosella on vahva kokemus ja laaja kokonaisnäkemys sekä itse luomutuotannon kehittämishaasteista että luomutuotannon toimijoista ja verkostoista.

Luomuinstituutti on hallinnollisesti sijoitettu Luonnonvarakeskukseen. Luomuinstituutin johtajan toimipaikka sijaitsee Mikkelin yliopistokeskuksessa, jossa toimii myös HY:n Ruralia-instituutti.