Uutiset Metsä, Ympäristö

Luonto tulvii sisään äänin ja valoin Luonnonvarakeskuksen (Luke) Joensuun toimipisteeseen, Metla-taloon, rakennetuissa kahdessa virtuaaliluontotilassa. Kävijä saa ainutlaatuisen kokemuksen siitä, miten huipputekniikan avulla tuotettu virtuaaliluonto virkistää keskellä työpäivää ja pimeää vuodenaikaa.

Virtuaaliluonto on koettavissa Metla-talon korkeassa sisääntuloaulassa ja yhdessä työskentely- ja kokoustiloista.

 

Virtuaalisessa luonnossa työn kuormittama mieli rauhoittuu

Työn kuormitus on kasvanut ja henkilökohtaisen tilan määrä työpaikoilla vähentynyt. Luonnossa liikkuminen vähentää tutkitusti stressiä laskemalla verenpainetta ja tasaamalla sydämen sykettä, mutta harvalla on mahdollisuuksia lähteä ulos luontoon keskellä kiireistä työpäivää.

− Tuomalla virtuaaliluonto julkiseen tilaan ja työpaikalle pyritään lisäämään ihmisten hyvinvointia ja edistämään palautumista työkuormituksesta, virtuaaliluontohankkeen projektipäällikkö Lauri Sikanen kertoo.

Virtuaaliluonnon ansoista myös Antti-Matti Siikalan ja Arkkitehtitoimisto SARC Oy:n suunnittelema ainutlaatuinen puurakenteinen Metla-talo kehittyy seuraavalle tasolle.

− Metla-talon aula on arkkitehtuurisesti hyvin mielenkiintoinen. Metsäntutkijoille tehdyssä talossa on yhdistetty uusia ja perinteisiä puurakentamisen ratkaisuja innovatiivisella tavalla. Puiset korkeat pylväät nousevat valojen avulla aivan uudella tavalla esiin ja puupinnat sopivat erinomaisesti luontoelementtien digitaaliseen toistamiseen, Sikanen kuvailee tilaa, johon virtuaaliluonto on luotu.

Virtuaaliluonto on vihellyksiin vastaavia lintuja, huipputekniikkaa ja taidetta

Kuva: Sami Vuomajoki.

Metla-talon aulan teknisestä toteutuksesta vastasi Valoparta Oy ja työskentelytilasta Teatime Research Oy. Lähtökohtana oli luontokokemuksen henkiin herättäminen luovin ja taiteellisin ratkaisuin.

− Sen sijaan, että olisimme pyrkineet tekemään fotorealistista toisintoa metsästä, halusimme tavoittaa sen kokemuksen ja tunnelman, mikä metsässä syntyy, Sakari Salli Teatime Researchilta kertoo.

Luonnossa valot ja varjot eivät ole symmetrisiä. Siksi myös virtuaaliluontotilassa maisema elää ja muuttuu koko ajan. Tekniikassa käytetään hyväksi pelimoottoria.

− Pelimoottorin avulla pystytään luomaan koko ajan muuttuvaa sisältöä. Tilassa syntyy vaikutelmia siitä, miten valo siivilöityy lehtien läpi, Salli kuvailee.

Tekniikan avulla luonto on herätetty henkiin yllättävin, vuorovaikutteisin tavoin.

− Lehtimetsän tunnelmaa hiljaa solisevine puroineen on toteutettu 5.1-kuuntelun avulla. Äänentunnistuksen avulla virtuaaliluonnon linnut laulavat vastauksen, jos tilassa viheltää. Jos tilassa päästää kovemman äänen, tulee muutosta äänimaisemaan. Kun luonto reagoi ihmisen päästämiin ääniin, irtaantuu pois tilasta ja kulkee mielessään metsän keskelle, Salli kertoo.

− Äänenliikkeillä luodaan kokemus siitä, miten luonto sulkee ihmisen sisäänsä. 16-kanavainen monikanavaäänijärjestelmä mahdollistaa sen, että kuulet, mistä sade tulee ja miten puut kahisevat tuulessa. Äänenliikkeiden aistiminen johdattaa syvemmälle sisään luontokokemukseen, Valoparta Oy:n toimitusjohtaja Kari Kola kertoo.

Yhtä ainutlaatuista julkisen tilan virtuaaliluontoa ei maailmalta tiedetä

Suomessa on pitkä syksy ja talvi, joiden aikana moni viettää suurimman osan valoisasta ajasta sisätöissä. Toisaalta Suomessa on myös paljon ihmisiä, jotka eivät pääse liikkumaan luonnossa lainkaan. Virtuaaliluonnon avulla voidaan myös lisätä esimerkiksi laitoshoidossa olevien ihmisten hyvinvointia.

Vaikka luonnon hyvinvointivaikutukset ovat laajasti tiedossa, vastaavia julkisia tiloja, joissa olisi hyödynnetty virtuaaliluontoa, ei juuri löydy maailmaltakaan.

− En tiedä, että tällaisia projekteja olisi tehty muualla. On siis kysymys hyvin poikkeuksellisesta kokonaisuudesta. Projektin monimuotoisuus on inspiroinut alusta saakka. Luonto on parasta taidetta ja samalla myös vaikeimpia asioita simuloida digitaalisesti, Kari Kola kuvailee virtuaaliluonnon asemaa globaalissa eturintamassa.

Lauri Sikanen innostaa yrityksiä ja julkisia toimijoita avaamaan katseensa virtuaaliluonnon mahdollisuuksille.

− Toivon, että yritykset innostuvat tämän kokeilun myötä entistä enemmän ideoimaan uutta liiketoimintaa. Julkisissa tiloissa olisi valtavasti mahdollisuuksia toteuttaa virtuaaliluontoa. Metla-talon virtuaaliluonnosta saamme tietoa ja kokemuksia tulevaisuutta varten.

Metla-talon ”show-room”-tyyppiset tilat monipuolistavat Luken virtuaaliluontotutkimuksen kokonaisuutta

Tutkimusten mukaan luonnossa oleskelulla on selkeitä hyvinvointivaikutuksia: stressi alenee ja tarkkaavaisuus paranee. Lukessa on tutkittu luontoon liittyviä hyvinvointivaikutuksia, mutta virtuaaliluontoon liittyvät tutkimukset ovat vasta alkuvaiheessaan. Tällä hetkellä luonnon hyvinvointivaikutuksia tutkitaan sisätiloihin rakennetussa virtuaaliluontohuoneessa Otaniemessä. Puumateriaalien hyvinvointivaikutuksia tutkitaan Tampereella.

Joensuun Metla-talolle rakennetut virtuaaliluontotilat ovat tarjouskilpailun kautta valikoituvien yritysten ”show-room”-tyyppisiä tiloja, joissa testataan kehitettäviä kaupallisia konsepteja. Tulevaisuudessa Metla-taloon rakennettu tekniikka ja järjestelmät ovat avoinna myös uusille kokeiluille aina vedenalaisen äänimaailman luomisesta vaikka sävellyskilpailuun asti.

Joensuun virtuaaliluontohanketta rahoittaa Pohjois-Karjalan maakuntaliitto osana alueellisten innovatiivisten kokeilujen AIKO-ohjelmaa. Lisäksi hanketta rahoittaa Metla-talon omistaja, Senaatti Kiinteistöt ja Luke.

Videot: Sami Vuomajoki.

Katso myös