Uutiset Yleinen

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Jokioisten tutkimusnavetan karja menestyi hyvin Faban vuosittain järjestämässä jalostuskilpailussa. Vuoden 2017 parhaat lypsykarjanjalostajat palkittiin Lypsikit Livenä -tapahtumassa Kuopiossa 23.8.2017.

Ayrshire-lehmien ja hiehojen jalostusarvostelukilpailussa kolmannen sijan sai Luken Viking Nyytikki.  Luken Jokioisten karja tuli kahdeksanneksi Ayrshire-karjojen välisessä jalostusarvostelukilpailussa.

Tutkimusprofessori Johanna Vilkki ja tutkimusmestari Jani Tuomola esittelevät Jokiosten tasokasta karjaa. Kuva: Ulla Ramstadius

Lehmien ja hiehojen jalostusarvokilpailu ratkaistiin kokonaisjalostusarvon eli NTM:n perusteella. Karjojen välinen paremmuus jalostusarvokilpailussa määräytyi karjan keskimääräisen NTM:n mukaan. Jalostuskilpailuilla on pitkä perinne ja myös kasvattajien keskuudessa korkea arvostus. Sillä halutaan osoittaa huomiota karjoissa tehtävälle suunnitelmalliselle jalostustyölle.

Jalostusarvostelun avulla kehitetään karjan eläinainesta. Sen perusteella voidaan valita karjaan ominaisuuksiltaan parhaat ja soveltuvimmat yksilöt myös seuraavan sukupolven vanhemmiksi. Jalostusarvot kuvaavat, millaisia jälkeläisiä lehmän tai sonnin odotetaan tuottavan. Kokonaisjalostusarvo (NTM) pitää sisällään tuotos-, hedelmällisyys-, terveys-, rakenne- ja käyttöominaisuuksien ennusteet.

Menestyksen takana  tutkimuksen ja jalostuksen pitkä yhteistyö

Luken karjan hyvä taso juontuu jo 20 vuoden takaa. Silloinen MTT lähti kehittämään alkionsiirtoydinkarja-ohjelmaa (ASMO) yhdessä Alkiokeskus Oy:n kanssa. – Ohjelmassa olivat tiiviisti mukana jalostusjärjestöt Suomesta ja Ruotsista sekä suomalainen keinosiemennys- ja meijerisektori, kertoo Luken tutkimusprofessori Johanna Vilkki.

Johanna Vilkin mukaan menestykseen on tarvittu tutkimuksen ja jalostuksen pitkäaikaista yhteistyötä. Kuva: Ulla Ramstadius

– Jokioisten ydinkarjan perussukupolvi hankittiin Suomen ja Ruotsin hiehojen parhaimmistosta. ASMO-ohjelmassa on käytetty alkiotuotantoa, joka moninkertaistaa jalostuksellisesti hyville lehmille saatua jälkeläisten määrää, Vilkki sanoo.

ASMO-ohjelma ja Jokioisten karja on loistava esimerkki tutkimuksen ja kentän yhteistyöstä. Jokioisten huippulehmistä koostuvan karjan avulla tutkitaan tällä hetkellä muun muassa lehmien rehunkäyttökykyä, ympäristöpäästöjä ja pötsin mikrobien toimintaa.

Kotimainen ASMO-ohjelma jatkuu pohjoismaisena VikingEmbryo-ohjelmana (VikingGenetics-maiden yhteinen naaras- ja alkiojalostusohjelma). Luken tutkimus osallistuu edelleen alkionsiirto-ohjelman kehittämiseen, ja tavoitteena on entistä tiiviiimpi osapuolten yhteistyö.

Tänä vuonna vietetään ASMO-ohjelman 20-vuotisjuhlia, ja 24.10. Luke Jokioisissa järjestetään teemapäivä ”Lehmän tulevaisuus Suomessa”, johon sisältyy myös eläinesittely Minkiöllä.