Uutiset Maaseutu, Metsä

Metku Metsäkulttuuripäivät järjestetään 12.–14.6.2015 Punkaharjulla. Sijansa kulttuuripainotteisessa tapahtumassa saa myös tutkimus, Luonnonvarakeskus (Luke) on mukana menossa.

Metku

Viimeisintä tutkimustietoa kuusen kasvullisesta lisäyksestä ja puun lahonkestävyydestä sekä ajankohtaisasiaa metsätuhoista, vanhoista puutarhakasveista ja kalanviljelystä. Ja bonuksena erikoispuiden taimimyynti. Metkussa on monipuolinen kattaus Luken tutkimusta – kannattaa siis suunnistaa osastollemme, se on ulkoalueella etulinjassa.

 

Tutkimus panostaa puun laatuun ja ”luomuun”

Kasvullisella lisäyksellä voidaan tuottaa halutunlaista ja tasalaatuista viljelyaineistoa erilaisiin käyttötarkoituksiin. Hyvälaatuisia havupuiden taimia tarvitaan metsänviljelyyn, erikoistaimia koristepuiksi ja viherrakentajille tai lahon- ja taudinkestävää ”luomukestopuuta” esimerkiksi piharakenteisiin. Kasvullisen lisäyksen tutkimus on Punkaharjulla kansainvälistä huippua.

Kyllästetty puutavara ei ole ainoa vaihtoehto piha- ja ympäristörakentamisen raaka-aineeksi. Varteenotettava luomuvaihtoehto on kotoisen männyn sydänpuu. Se on lujaa ja lahonkestävää männyn omien luontaisten uuteaineiden ansiosta. Nyt näiden uuteaineiden pitoisuuden mittausmenetelmiä tutkitaan ja kehitetään TUIKEPUU-projektissa.

  • Osastolla esitellään kasvullisen lisäyksen tutkimusta, ja kerrotaan viimeisimmät kuulumiset muun muassa siitä, missä mittakaavassa tutkimusta on päästy soveltamaan käytäntöön. TUIKEPUU-tutkijat puolestaan kertovat, miten pitkällä uuteaineiden nopeiden mittausmenetelmien kehitystyössä ollaan.

 

Tee kulttuuriteko ja kerro, missä kasvaa vanhoja kasveja

Luke kerää tietoja vanhoista paikallisista puutarhakasveista. Nyt kiikarissa ovat koristekasvit ja etenkin sipulikukat. Lisäksi kaivataan vanhoja, punamaltoisia raparpereja.

  • Tule hakemaan oma kasvivihkosi Luken osastolta. Lisäksi voit ilmoittaa etsintäkuulutetuista kasveista sähköisellä lomakkeella luke.fi/ilmoitakasvi

 

Tyvitervastauti on männiköiden ongelma

Männynjuurikääpä aiheuttaa tyvitervastaudin. Sieni lahottaa juuristoa ja aiheuttaa rungon tyven tervastumisen, sairastuminen johtaa usein puun kuolemiseen. Tauti on ongelma etenkin Kaakkois-Suomen männiköissä, joissa se tappaa puita laikuittain.

  • Metsätuhot ja niiden aiheuttajat ovat pinnalla etenkin kesäaikaan. Tarkempaa tietoa muun muassa tyvitervastaudista osastoltamme.

 

kultakuusi
Monistettuja pallo- ja kultakuusia. Kuva: Tuija Aronen, Luke.

Osta kultakuusen tai visapihlajan puuntaimi, itselle tai lahjaksi!

Luken Punkaharjun toimipaikan erikoisalaa ovat ulkomaiset puulajit ja erikoispuulajit. Alueella on muun muassa arboretum, josta löytyy tällä hetkellä lähes 200 eri puulajia tai kotimaisten puulajien erikoismuotoa. Tutkimuksen avulla jalostetaan ennakkoluulottomasti uudenlaista materiaalia muun muassa viherrakentamisen tarpeisiin.

  • Erikoisia puuntaimia etsivät tietävät vanhastaan, että Metkussa harvinaisia puuntaimia voi ostaa vain Luken osastolta. Taimimyynti on auki niin pitkään kuin tavaraa riittää.