Uutiset Kala

Kalanviljely-yritys Finnforel Oy on aloittanut yhteistyön Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanssa Finnforellin oman kiertovesikasvatukseen (RAS) sopeutuvan kirjolohikannan kehittämiseksi. Yhteistyössä hyödynnetään Luken valintajalostuksen asiantuntemusta.

Valintaohjelmalla voidaan valita tasapainoisesti kalojen ominaisuuksia, jotka parantavat elinkeinon kannattavuutta ja kalaterveyttä sekä pienentävät ympäristöjalanjälkeä. Parannetun kala-aineksen tuloksena kuluttajalle voidaan tarjota ekologisesti ja eettisesti yhä kestävämpiä ja korkealaatuisempia kalatuotteita.

Lukella on kymmenien vuosien kokemus viljeltyjen kalojen valintajalostuksesta kestävän kalatuotannon edistämiseksi. Kiertovesikasvatus mahdollistaa kalojen kasvatusympäristön paremman hallinnan sekä vähentää kalankasvatuksen ravinnekuormitusta vesistöihin.

Luke on ylläpitänyt kirjolohen JALO-valintaohjelmaa 80-luvun lopusta lähtien. ”JALO-valintaohjelma on maailman toisiksi vanhin, ja se on edennyt jo kymmenenteen valittuun sukupolveen”, johtava tutkija Antti Kause Lukesta kertoo.