Uutiset Maaseutu, Maatalous, Metsä, Puutarha, Talous, Tilasto, Ympäristö

Maatilat voivat tehdä ilmastotekoja omilla valinnoillaan. Karjan valkuaisrehuomavaraisuus saadaan nousuun valkuaiskasveja viljellen. Maatalouden ravinteiden tehokkaampi hyötykäyttö synnyttää myös uutta liiketoimintaa. Biomassa-atlas-verkkopalvelusta löytyvät nyt biomassoja koskevat tiedot, palvelu avataan Farmarissa.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) asiantuntijat ovat kertomassa tuoreita tutkimuskuulumisia Farmari-maatalousnäyttelyn biotalousosastolla 14.–17.6. Osastolla esittäytyvät Luken lisäksi maa- ja metsätalousministeriö, Maaseutuvirasto (Mavi), Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY), Suomen riistakeskus, Suomen metsäkeskus ja Maanmittauslaitos. Osaston numero on A57.

Biomassa-atlas julkistetaan Farmarissa 14.6. klo 12.15

Suomen metsä-, pelto-, lanta- ja jätebiomassoja koskeva tieto on nyt avoimesti saatavilla yhdeltä luukulta, Biomassa-atlas-verkkopalvelusta. Palvelu on monen toimijan yhteisponnistus, ja sitä on rakennettu tiedonkäyttäjien tarpeet huomioiden. Työstä ovat vastanneet Luken, Suomen ympäristökeskuksen (SYKE), Tapio Oy:n sekä Itä-Suomen ja Vaasan yliopistojen asiantuntijat. Verkkopalvelu julkistetaan Farmarissa 14.6. klo 12.15 (Seinäjoki Areena, Kirkkokatu 23, Biotalousosasto nro A57). Tilaisuuden avaa MMMn kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. Palvelua esittelevät Biomassa-atlaksen toteuttamiseen osallistuneiden organisaatioiden asiantuntijat projektipäällikkö, tutkija Eeva Lehtosen johdolla. Tervetuloa testaamaan Biomassa-atlasta!
Lisätietoja: Eeva Lehtonen.

Ravinteet kiertoon ja sonnasta seteleitä, tule kävelylle oppimaan!

Maataloudessa ja yhdyskunnissa syntyvän eloperäisen aineksen, kuten lannan ja puhdistamolietteen, ravinteiden hyödyntämisellä voidaan parantaa vesistöjen, maaperän ja maaseudun yhteisöjen hyvinvointia.  Ravinteiden kierrätys turvaa kotimaisen ruoantuotannon edellytyksiä ja tarjoaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
– Järjestämme päivittäin kävelykierroksia, joilla esittelemme maatalouden ravinteiden kierrätykseen liittyviä käytännön tuotteita ja palveluita. Tule mukaan tutustumaan kierrätyslannoitteisiin, biokaasuratkaisuihin ja muihin alan palveluihin!, toivottaa Maatalouden ravinteet hyötykäyttöön -hankkeen väki.
Lisätietoja: Mikko Rahtola ja Anna Toppari, hankkeen kotisivu 

VILMA-hanke ilmastoviisaiden ratkaisujen asialla

Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle (VILMA) -hankkeen päätavoitteena on edistää maaseudun tarpeista lähtevää ilmastotyötä. Tervetuloa keskustelemaan maatilojen ilmastoratkaisuista biotalousosastolle. Esillä on muun muassa näytekasveja kuvaamassa sitä, miten kasvivalinnoilla voi hoitaa maan kasvukuntoa eri tavoin. Jaossa on myös hankkeen tuottamaa materiaalia.
Lisätietoja: Riitta Savikko, hankkeen kotisivu

Laita lehmä liikkumaan!

Eläinten hyvinvointikeskuksen asiantuntijat ovat paikalla keskustelemassa eläimille tärkeistä käyttäytymistarpeista, jotka ovat olennainen osa eläimen hyvinvointia. Muun muassa liikkuminen on itsessäänkin tärkeää, mutta se liittyy myös kaikkiin muihin käyttäytymistarpeisiin. Laiduntaminen ja jaloittelu edistävät lehmien jalkaterveyttä ja pitävät yllä lihaskuntoa. Laiduntaminen mahdollistaa lehmille tärkeän syömisen ja märehtimisen yhdessä muiden lajitovereiden kanssa, mutta samalla omassa rauhassa ja riittävässä tilassa. Jos laidunnusmahdollisuutta ei ole, jo jaloittelukin antaa lehmälle liikuntaa ja virikkeitä.
Lisätietoja: Tiina Kauppinen ja Satu Raussi, eläintieto.fi 

Valkuaiskasvit – viljelykierron monipuolistajia ja maanparantajia

Valkuaiskasveja viljellen ”buustaat” karjan valkuaisrehuomavaraisuutta ja pienennät ostorehuvalkuaisen tarvetta. Valkuaiskasvit sopivat niin viherlannoitukseen, rehuksi kuin ravinnoksi luonnonmukaisessa ja tavanomaisessa tuotannossa. Tuota valkuaista (TUOVA) -hankkeen tutkija on tavattavissa Farmarin biotalousosastolla päivittäin. Tervetuloa myös luomuosastolle hankkeen tietoiskuun 16.6. klo 14, siellä on teemoina ”Uudet valkuaiskasvilajikkeet Suomessa, Härkäpapua säilörehuksi sekä Valkuaiskasvit Etelä-Pohjanmaalla.”
Lisätietoja: Hanna Kekkonen, hankkeen kotisivu

Luken Tilastopalvelut ja Taloustohtori – luotettava parivaljakko

Luken Tilastopalvelut tuottaa Suomen maa-, metsä- ja kalatalouden viralliset tilastot sekä ylläpitää maatalouden kannattavuuskirjanpitoa ja siihen pohjautuvaa Taloustohtori-palvelua. Farmarissa voit tutustua stat.luke.fi-verkkopalveluun sekä Taloustohtoriin, tarjolla on muun muassa tuoreita tilastoja pellon vuokrahinnoista sekä maatalous- ja puutarhayritysten tiedonsaannista ja internetin käytöstä.
– Lisäksi esittelemme maatalouden kannattavuustutkimuksen tuloksia ja annamme opastusta Taloustohtorin käyttöön, kertoo tilastopalvelujen väki.
Lisätietoja: Heikki Mäkinen ja Jaana Kyyrä, Tilastopalvelut

Luke lavoilla

Metsälavan haastattelut on 14.6. klo 11.15 ja 14.30. Teemana Biomassa-atlas, haastateltavina tutkija Eeva Lehtonen ja asiantuntija Timo Muhonen. Metsälavan ohjelma Farmarissa.

Biotalousosaston omalla lavalla on mielenkiintoisia haastatteluja koko tapahtuman ajan. Tentissä on tutkijoiden ohella päättäjiä, yhteistyökumppaneita ja tutkimustiedon käyttäjiä.

Luken geenivaraosasto (KE6) sijaitsee rantalaitumen tuntumassa

Osastolla esitellään alkuperäisrotujen ja -kasvien ylläpitoa sekä Kansallista geenivaraohjelmaa. Nähtävänä on itä-, länsi- ja pohjoissuomenkarjan eläimiä sekä maatiaiskanoja. Tarjolla on myös maistiaisia maatiaisista. Geenivara-aiheeseen voi tutustua tarkemmin yleisöluentojen ja eri teemoja esittelevien videoiden avulla. Geenivaraosaston ohjelma ja Geenivarat luke.fi:ssä.