Siirry pääsisältöön

Luke eLepaassa 2021: puutarhatuholaiset, vihannesviljelmien lannoitus, geenivarat, uusia palveluja

Uutinen 10.8.2021

Haluatko selvittää nopeasti, vaivaako kasviasi Pythium-sienen aiheuttama juuristotauti? Entä haluaisitko tietää tarkemmin omien humalakantojesi ominaisuuksista? Luonnonvarakeskuksessa (Luke) tuotetaan tutkimustiedon ohella jatkuvasti myös uusia palveluja ja testejä viljelijöiden ja kasviharrastajien käyttöön.

Luken tutkijat kertovat puutarha-alan viimeisimpiä tutkimuskuulumisia ja esittelevät uusia palvelujaan 12.-13.8. virtuaalisessa eLepaassa: somekanavissa, nettisivuilla sekä Puutarha&kaupan numeroissa 13 ja 14. Tarjolla on uusia tieteellisiä julkaisuja, kansantajuisia tietokortteja sekä havainnollista video- ja kuvamateriaalia. Lisäksi tutkimustietoa on jaossa Luken sivuilla. eLepaan sivusto on varsinaisen tapahtuman jälkeen avoinna materiaaleineen koko loppusyksyn.

Luken asiantuntijoista Saila Karhu ja Sanna Finni ovat mukana 12.8. AvomaaTalkissa, aiheenaan Avomaalta tunneliin – mitä tulee huomioida? Ohessa poimintoja Luken tarjonnasta.

Maltti on valttia vihannesviljelmien lannoituksessa

Maaperän ravinnevarannot ovat viljelijän arvokasta pääomaa. Luke on julkaissut uutta tietoa vihannesten ravinnehuollosta: lue tietokortista ja raportista, miten fosforilannoitus vaikuttaa vihannesten satoon ja miten vihannespelloilta tulevaa ravinnekuormitusta voi hallita.

Lisätietoja: Terhi Suojala-Ahlfors.
Fosforilannoitus avomaan vihannesta tuotannossa -tietokortti
Raportti vihannesten ravinnehuollosta -julkaisu

Maaperän mikromuovikuormitusta on vähennettävä

Hyväkuntoinen ja terve maa on kasvun perusta, ja siitä kannattaa pitää huolta. Puutarhatiloilla maaperää kuormittaa myös muovijäte. Vastaamalla MicrAgri-hankkeen kyselyyn voit kertoa havaintojasi maaperän mikromuoveista ja antaa ideoita siitä, miten mikromuovikuormitusta voisi vähentää.

Lisätietoja: Salla Selonen, Syke ja Ansa Palojärvi
Mikromuovikysely

UUTTA tuholaiskarkoituksessa ja torjunnassa: porkkanakempin lentoennustemalli

Avomaan marja- ja vihannestuotannon tuholaistarkkailuun ja -torjuntaan etsitään uusia, vaihtoehtoisia menetelmiä. Myös vihannesten tuholaisten lentoennustemallit ovat oiva työkalu viljelijälle torjunnan tarpeen arvioinnissa ja torjunnan ajoittamisessa. Uutuutena porkkanakempin lentoennustemalli.

Lisätietoja: Pirjo Kivijärvi
Kukkivat kaistat ennakoivana tuholaistorjuntana -artikkeli
Täplämahlakärpäsen vioitukset ja tuntomerkit marjoissa ja hedelmissä -esitys
Tuholaishallintaa keskisuomalaisilla marjatiloilla -tietotaulu
Ennustemallit löytyvät Luken Maatalousinfosta

Löydä Pythium-sieni nopeasti uuden testin avulla!

Pythium-sienen aiheuttamat kasvien juuristotaudit ovat nykyaikaisessa kasvihuoneviljelyssä yleisin ongelma. Lukessa on nyt koemyynnissä rajoitetun ajan helppokäyttöinen ja nopea testi Pythium-taudin toteamiseen.

Lisätietoja: Sanna Finni.
Tutustu Pythium-testiin videon välityksellä
Pythium-testi toteaa kasvualustan tai kasteluveden juuristotaudit -esite

Humalakannat talteen ja hyötykäyttöön

Kotimaisia humalia on tutkittu Lukessa laajasti. Vuonna 2020 perustettiin viljelykokeet, joissa tutkitaan valittujen humalakantojen eroja ja kestävyyttä sekä kehitetään humalan viljelytekniikkaa Suomeen. Omien humalakantojen ominaisuuksia voi selvittää myös Luken tarjoaman humalapalvelun avulla. Asiakkaat voivat tilata omalle humalakasvilleen geneettisen ainutlaatuisuustutkimuksen ja kemiallisten ominaisuuksien analyysin sekä teettää omista humalakannoista kasvitaudinaiheuttajista puhdistettuja taimia.

Lisätietoja: Merja Hartikainen.
Parhaat suomalaiset humalat viljelyyn -tietotaulu
Humalapalvelut -tietokortti

Pionit, pelargonit ja ryvässipuli – puutarhojemme kasviaarteet

Luken tutkimuksissa vertaillaan parhaillaan suomalaisten pioniaarteiden ominaisuuksia, tavoitteena varmistaa parhaiden kantojen säilyminen ja saatavuus. Lukessa etsitään myös viljelijöitä, jotka olisivat halukkaita tuottamaan ryvässipulin istukkaita harrastajien ja muiden viljelijöiden saataville. Tukea saa viljelyn aloittamiseen ja keväällä 2022 myös pienen erän virustestattuja pikkusipuleita kotimaisen lisäysviljelyn aloittamiseen.

Lisätietoja pioneista: Merja Hartikainen.
Lisätietoja ryvässipuleista: Terhi Suojala-Ahlfors.

Pioniaarteet tutuiksi ja tuotantoon -tietotaulu
Ryvässipulit jakoon – lisäysmateriaalien tuottajia tarvitaan -tietotaulu
Luke turvaa varmennetun taimiaineiston saatavuutta -tietotaulu

Lukessa edistetään Suomessa pitkään kasvatettujen kotipelargonien säilymistä selvittämällä niiden sukulaisuuksia ja taustoja. Näihin perinnepelargoneihin pääsee tutustumaan Varsinais-Suomen alueen näyttelykohteissa ja Toivolan vanhalla pihalla Jyväskylässä. Pelargonityön tuloksia kootaan vuonna 2022 julkaistavaan pelargonikuvastoon.

Lisätietoja pelargoneista: Maarit Heinonen.
Pieni perinnepelargoninäyttely -video
Kotipelargonit osa suomalaista puutarhakulttuuria -tietotaulu

Riskit hallintaan

Puutarha- ja maatiloilla on muun muassa työturvallisuus- ja paloriskejä, joiden hallinta edellyttää systemaattista riskien arviointia ja torjuntaa. Luke tekee monipuolista riskienhallinnan tutkimus- ja kehitystyötä yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Lisätietoja: Jarkko Leppälä, Tiina Mattila.
Ajettavien pientyökoneiden turvallisuus -julkaisu
äkerhet för åkbara mindre arbetsmaskiner -julkaisu

Hyödyllisiä tietokantoja ja sivustoja luke.fi:ssä

AgriHubi – maatilayritysten osaamisverkosto viljelijöiden asialla
Luken Maatalousinfo – viljelijän tietosivusto
Tilastopalvelut palveluksessanne