Uutiset Ilmasto, Maatalous, Metsä, Talous, Ympäristö

Oulussa Voimala 1889:ssä järjestetty Luke Circles Oulu rakentui kiertotalouden ympärille. Tavoitteena oli kehittää uusia ajatuksia, miten kestävää ja kannattavaa biokiertotaloutta rakennetaan yritysten ja tutkimuksen yhteistyöllä. Päivän teema ja tarkoitus toteutuivat parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Luken tutkimusylijohtaja Antti Asikainen toivotti yli 80 henkisen yleisön tervetulleeksi ja avasi Luke Circles -päivän agendaa puheenvuorollaan: ”Kuinka tutkimus voi auttaa, kun arkiymmärrys ei riitä”.

Luken asiantuntijat, Tuula Jyske ja Saija Rasi kertoivat, mihin kaikkeen biomassoista on, ja paneelikeskustelussa biomassoihin upottiin varsinkin Pohjois-Pohjanmaan näkökulmasta, sillä mukana keskustelussa oli Luken Erkki Verkasalon lisäksi alueellisia toimijoita: Hannu Kokko Ekopine Oy:stä, Ritva Isomäki Pohjois-Pohjanmaan liitosta ja Timo Pisto Metsäkeskuksesta.

Luken Juha-Matti Katajajuuri ja Eero Mikkola kertoivat, miten kestävyys on monen tekijän summa. Katajajuuri pureutui tuotteiden ympäristökestävyyden arviointiin ja Mikkola esitteli Lukessa tehtävää hiili- ja ilmastolaskentaa, sekä päästöjen kompensointia osana yritysten ilmastovastuullista päätöksentekoa.

Jyri Maunuksela kertoi esityksessään, että kiertotalouden digijalostamo on tulevaisuutta. Päivän toisessa paneelikeskustelussa päädyttiinkin siihen, että digitaaliset ratkaisut ja osaaminen erityisesti Oulussa ja Pohjois-Pohjanmaalla tekevät alueesta vahvan. Oululla olisi erinomaiset mahdollisuudet olla jopa kiertotalouden veturi.

Miten edistämme kestävää biokiertotaloutta digitaalisilla ratkaisuilla? -aiheisessa paneelissa keskustelivat Timo Koivumäki Oulu Business School:ista, Tuomo Pesola Oulun ammattikorkeakoulusta, Kimmo Kuusipalo Solita Iot-Allianssista ja Jyri Maunuksela Lukesta. Lopuksi Virpi Alenius veti päivän esitykset yhteen yhdessä eteenpäin -hengessä.

Yritysten ja muiden tutkimus- ja aluetoimijoiden edustajat tapasivat asiantuntijatapaamisissa lukelaisten kanssa. Keskusteluissa hahmoteltiin monenlaisia jatkosuunnitelmia, projektiaihioita ja yhteistyötä. Myös Luken esittelypisteillä keskustelu kävi kiivaana, ajatuksia vaihdettiin ja tutkimus- sekä yhteistyökuvioita hiottiin.

Luke Circles -tapahtumakiertue jatkuu! Seuraa aikataulua ja ilmoittaudu mukaan: www.luke.fi/lukecircles