Uutiset Maatalous, Tilasto

Luken tuoreen tilaston mukaan vuonna 2016 naudan-, sian- ja siipikarjanlihan keskimääräiset tuottajahinnat jatkoivat kolmatta vuotta laskuaan. Lampaanlihan keskimääräinen tuottajahinta laski toista vuotta. Viljojen tuottajahinnat ovat myös laskussa.

Lihan keskimääräiset tuottajahinnat vuosina 2009-2016 (klikkaa kuvasta isommaksi)

Teurastamot maksoivat tuottajille sonninlihasta vuonna 2016 keskimäärin 3,30 euroa kilolta ja kaikesta naudanlihasta yhteensä keskimäärin 2,85 euroa kilolta. Molemmat ovat vajaa kaksi prosenttia edellisvuotta alhaisempia. Lihasiasta maksettiin neljä prosenttia edellisvuotta vähemmän eli 1,42 euroa kilolta. Karitsanlihasta maksettiin tuottajalle 3,67 euroa kilolta eli kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän. Myös broilerinlihan tuottajahinta laski kolmella prosentilla 1,31 euroon kilolta.

– Vuoteen 2013, jolloin hinnat olivat korkeimmillaan, verrattuna sonninlihan hinta on laskenut 0,24 euroa (- 7 %), lihasian 0,36 euroa (-20 %), karitsanlihan 0,23 euroa (-6 %) ja broilerinlihan hinta 0,20 euroa kilolta (-13 %), kertoo yliaktuaari Sirpa Karppinen.

Myös viljojen hinnat laskivat

Viljelijälle maksettiin vuonna 2016 peruslaatuisesta vehnästä keskimäärin 139 euroa tonnilta, mikä on seitsemän prosenttia edellisvuotta vähemmän. Rukiin tuottajahinta oli keskimäärin 171 euroa tonnilta eli kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Viljojen tuottajahintojen kehitys vuosina 2009-2016.
(klikkaa kuvasta isommaksi)

– Kuukausittain tarkasteltaessa sekä leipävehnän että rehuvehnän hinnat laskivat alkuvuoden ja kääntyivät syksyllä nousuun. Leipävehnästä tuottajalle maksettu perushinta saavutti joulukuussa 154 euroa tonnilta, mikä on kuitenkin yhdeksän prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin, Karppinen kertoo.

Ohran keskimääräinen vuositason perushinta vuonna 2016 oli 132 euroa tonnilta, mikä on seitsemän prosenttia edellisvuotta vähemmän. Kauralla vastaava perushinta oli 129 euroa tonnilta, kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Virikehäkkikananmunien hinnat laskussa

A-luokan kananmunien keskimääräinen tuottajahinta vuonna 2016 oli 1,06 euroa kilolta. Hinta laski kahdella prosentilla. Tuotantotavoittain tarkasteltuna tuottaja sai lattia- ja ulkokanojen munista 1,08 euroa kilolta, mikä on 17 prosenttia enemmän kuin virikehäkkikananmunista saatu hinta.

– Lattia- ja ulkokanaloissa tuotettujen kananmunien hinta on pysynyt samalla tasolla koko vuoden ja virikehäkkikanaloissa tuotettujen kananmunien hinta on laskenut alkuvuoden syyskuuhun asti, Karppinen kertoo.

Maidon hinnoissa pientä laskua ja ruokaperunan hinnoissa nousua

Maidon tuottajahinnan kehitys vuosina 2009-2016
(klikkaa kuvasta isommaksi)

Meijerit maksoivat maidontuottajille vuonna 2016 keskimäärin 37,75 senttiä litralta. Luku ei sisällä jälkitiliä eikä maidon tuotantotukea. Keskimääräinen hinta laski edellisvuodesta yhden prosentin eli 0,39 senttiä litralta. Tuottajille maksetut jälkitilitiedot kerätään meijereiltä maalis-huhtikuussa. Kuukausitasolla maidon keskimääräinen tuottajahinta laski alkuvuoden, kääntyi elokuussa nousuun saavuttaen marraskuussa huippunsa ja laski hieman joulukuussa 38,24 senttiin litralta.

Ruokaperunan vuositason keskimääräinen tuottajahinta oli 0,20 euroa kilolta, mikä on hieman edellisvuotta enemmän.

Tilaston taustaa

Tuottajahinta on viljelijän maataloustuotteesta saama hinta ilman arvonlisäveroa. Tiedot tuottajahinnoista perustuvat ensimmäisille ostajille eli meijereille, teurastamoille, maatalouskaupalle, viljaa käyttävälle teollisuudelle sekä kananmuna- ja perunapakkaamoille tehtyihin kyselyihin. Tiedot kerätään kuukausittain.

Tiedotteeseen liittyvät tilastotaulukot löytyvät verkosta stat.luke.fi -palvelusta.