Uutiset Maaseutu, Puutarha, Ruoka

Puutarha- ja viheralan toimijat kohtaavat 13. – 15. elokuuta Lepaalla. Luonnonvarakeskus (Luke) tuo Lepaalle monipuolisen kattauksen tietoa alan yrittäjille.

lepaaNäyttelyssä puutarhayrittäjät saavat tutustua uusiin liiketoiminnan mallintamisen työkaluihin. Niiden avulla voi selvittää, miten tuotantoa tulisi jatkossa suunnata. Puutarhayrittäjiltä kerätään lisäksi näkemyksiä muun muassa tuotteiden tulevista jakelukanavista, yhteistyöstä ja investointihalukkuudesta. Luonnonvarakeskus toivoo, että mahdollisimman moni yrittäjä vastaa kyselyyn.

Uudet työkalut ja kysely ovat osa Luonnonvarakeskuksen ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulun tutkimusta, jossa selvitetään, mitkä ovat puutarhatuotannon tulevaisuuden visiot ja miten puutarhatuotanto voi uudistua. Tutkimuksessa keskitytään erityisesti uusien liiketoimintamallien ja teknologisten innovaatioiden sekä verkostoitumisen tuomiin mahdollisuuksiin.

Neuvoja lannoitukseen ja tuorekasvisten tuottamiseen

Askarruttaako vihannesten ja mansikan fosfori- ja typpilannoituksen mitoitus? Osastolla on mahdollista tutustua vihannesten fosforilannoituskokeiden tuloksiin ja saada täsmätietoa lannoituksen tarkentamisesta.

Asiantuntijat kertovat myös uudesta, vuoden alussa valmistuneesta Hyvän käytännön ohjeesta, joka on tarkoitettu tuorekasviksia prosessoiville ja jatkojalostuksesta kiinnostuneille yrittäjille. Ohje kattaa tuorekasvisten käsittelyketjun raaka-aineen vastaanotosta, prosessoinnista ja pakkaamisesta jakeluun asti. Ohjeen tarkoitus on erityisesti opastaa yrityksiä lainsäädännön soveltamisessa. Siitä saa tietoa muun muassa omavalvonnan toteuttamisesta ja hygieniavaatimuksista.

Taltuta kasvintuhoojat!

Luken osastolla päivystävät ”kasvitohtorit” auttavat kasvintuhoojien tunnistamisessa ja kertovat niiden torjuntakeinoista.  Asiantuntijat jakavat tietoa viime vuosien polttavista kasvinsuojeluongelmista kuten mansikan, porkkanan ja sipulin uusista tuhoojista ja muista ajankohtaisista aiheista.

Näyttelyssä voi tutustua myös Luken uuteen perennahakupalveluun (www.luke.fi/perennahaku). Sivusto sisältää lähes 200 perennaa, joista suurin osa on ollut mukana monivuotisessa perennatutkimuksessa. Osa palvelussa esiteltävistä perennauutuuksista koristaa myös näyttelyosastoa. Nämä perennat ovat tuottajien saatavilla tilauksesta.