Uutiset Maaseutu, Maatalous, Riista

Vanha Zetor-traktori kuljettaa vieraat lasten maatalousnäyttely Mansikkiin heti parkkipaikalta, kun näyttelyportit avautuvat 5. syyskuuta. Presidentti Sauli Niinistön suojelemassa tapahtumassa tutustutaan kotieläimiin ja kierretään puuhapisteitä. Luonnonvarakeskuksen messuteltoissa sukelletaan tieteen maailmaan ja tutustutaan kasveihin, perhosiin ja suurpetojemme elämään.

Koko perheen Mansikki-maatalousnäyttelyssä lapset voivat tutustua hauskalla tavalla suomalaiseen maaseutuun. Tapahtumaan odotetaan yli 4 000 kävijää, ja se järjestetään Jokioisissa, Luonnonvarakeskuksen (Luke) Elonkierto-puistossa lauantaina 5.9. alkaen klo 10.

Mansikin avaa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen klo 10.30 Tämän jälkeen, klo 11 ohjelmalavalle kapuaa lastenmusiikkiorkesteri Pellekaija Pum. Orkesterin muut esiintymisajat ovat klo 13 ja 15. Lavalla voi seurata myös Valto Matosen kastematonäytelmää.

Seikkailua ja kotieläimiä

Puuhapisteissä lapset voivat ajaa maitokärryillä ja polkutraktoreilla, kokeilla jättipallorataa sekä kierrättää lelunsa maksuttomassa lelunvaihtopisteessä. Myös keppihevosrata ja metsäseikkailu kannattaa kokea.

Olkipomppiksessa hyppinen on useimmalle se päivän kohokohta. Aikuisten seurassa saa ajaa oikeaa traktoria, ja nosturikyydistä voi ihailla upeaa näköalaa yli tapahtumapaikan ja Loimijoki-laakson.

Lehmät, possut, lampaat ja karitsat odottelevat rapsutuksia. Paikalla on myös erikoisempia kotieläimiä, kuten temppuilevia alpakoita, kesyjä ankkoja, aaseja ja poneja ratsastushaluisille.

Suurin osa puuhapisteistä on maksuttomia, ja osaan tarvitaan pientä taskurahaa.

Tiedeteltassa ulvovat sudet

Luonnonvarakeskuksen tutkijat esittelevät tiedeteltoissaan koko perhettä kiinnostavia teemoja. Mitä lehmä syö ja miksi se märehtii? Kuinka paljon erilaisia lampaita onkaan? Mikroskooppi näyttää, millainen on sudenkorennon siipi tai heinäsirkan naama. Päätään voi vaivata jättiläiskokoisella maaperäpalapelillä ja testata makuaistiaan erilaisilla marjamehuilla.

Suomalaisiin suurpetoihin tutustutaan elokuvateatterissa, jossa näytetään riistakameralla kuvattua videokuvaa esimerkiksi susien puuhista. Hypistellä voi vaikkapa karhun kynsiä tai hampaita.

Vanhemmille on tarjolla puutarhavinkkejä esimerkiksi siitä, mitä perennoja istuttamalla puutarha saadaan täyttymään värikkäistä päiväperhosista.

Hävikkisoppaa ja hyviä tuliaisia

Tulevaan hävikkiviikkoon 7.−13.9. valmistaudutaan keittiömestari Jaakko Nuutilan johdolla kokkaamalla paikallisten kauppojen ylijäämäkasviksista valmistettua hävikkisoppaa, jota kaikki pääsevät maistamaan. Tutkijat antavat myös vinkkejä siihen, kuinka ruokahävikkiä voidaan vähentää ja lisätä ruoan arvostusta. Mukana tempauksessa ovat Forssan Citymarket, Prisma ja Jokioisten S-Market.

Messutorilla myydään maaseudun herkkuja ja paikalliset kädentaitajat myyvät tuotteitaan. Jokioisten Maa- ja kotitalousnaiset loihtivat lounasta ja lettuja.

Mansikki on paikallisten yhdistysten ja talkoolaisten voimannäyte. Pääjärjestäjä LounaPlussan lisäksi mukana on väkeä Luonnonvarakeskuksesta sekä toistasataa vapaaehtoista.

Tapahtuman sisäänpääsymaksu koko päiväksi on vain neljä euroa. Alle kolmevuotiaat pääsevät portista maksutta.