Uutiset Maaseutu, Maatalous, Riista

Luonnonvarakeskuksen (Luke) messuteltoissa kurkistettiin viikonloppuna lasten maatalousnäyttely Mansikissa tieteen maailmaan. Tutkijat esittelivät muun muassa pienoisbiokaasulaitosta, perhosia houkuttelevia puutarhakasveja, maaperänäytteitä ja suurpetojemme elämää. Myös hävikkisoppa maistui messuvieraille hyvin.

Jaakko Nuutila kokkasi Mansikissa hävikkisoppaa. Kuvat: Riitta Salo-Kauppinen/Luke
Jaakko Nuutila kokkasi Mansikissa hävikkisoppaa.

Koko perheen Mansikki-maatalousnäyttelyssä lapset saivat tutustua hauskalla tavalla suomalaiseen maaseutuun. Tapahtumaan osallistui 4 500 kävijää, ja se järjestettiin Jokioisissa, Luken Elonkierto-puistossa lauantaina 5.9.

Mansikin avasi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen. Hän korosti maaseudun merkitystä ja sitä, miten tärkeää on kertoa maaseudusta lapsille. Toisen kerran järjestetty Mansikki on hänen mukaan oiva tapa esitellä maaseutua.

Esiintymislavalle kapusi myös Valto Matonen tyttökaverinsa kera. He kertoivat madon elämästä ja valottivat samalla sitä, miksi madot ovat niin tärkeitä maaperän kannalta. Tänä vuonna vietetään Kansainvälistä maaperävuotta, joten madot ovat senkin takia hyvin ajankohtaisia.

Hävikkisoppa maistui

Maria Hyvönen ja Juha-Matti Katajajuuri jakoivat hävikkisoppaa Mansikissa.
Maria Hyvönen ja Juha-Matti Katajajuuri jakoivat hävikkisoppaa Mansikissa.

Tulevaan hävikkiviikkoon 7.−13.9. valmistauduttiin keittiömestari Jaakko Nuutilan johdolla kokkaamalla paikallisten kauppojen ylijäämäkasviksista valmistettua hävikkisoppaa, jota kaikki pääsivät maistamaan. Tutkijat antoivat myös käytännön vinkkejä siihen, kuinka ruokahävikkiä voidaan vähentää koulussa ja kotona sekä miten ruoan arvostusta voidaan lisätä.

− Kasvissosekeitossa on noin 15 kasvista, kermaa ja mausteita, paljasti vanhempi tutkija Juha-Matti Katajajuuri Lukesta höyryävän keittokattilan takaa.

Tiedeteltassa ulvoivat sudet

Luken teltassa ulvoivat sudet, tosin vain riistakameran videokuvassa.
Luken teltassa ulvoivat sudet, tosin vain riistakameran videokuvassa.

Luken tutkijat esittelivät tiedeteltoissaan koko perhettä kiinnostavia teemoja. Mitä lehmä syö ja miksi se märehtii? Miten toimii biokaasulaitos? Mikroskoopista sai kurkistaa, miltä oma sormenpää näyttää. Jättiläiskokoisen maaperäpalapelin kokoamisessa riitti puuhaa vähän pidemmäksikin aikaan. Myös makuaistiaan pääsi testaamaan arvuuttelemalla, mistä marjasta eriväriset ja -makuiset mehut ovat peräisin.

Pirjo Mattila maistatti ja arvuutti, mistä marjasta mehu on peräisin.
Pirjo Mattila maistatti ja arvuutti erilaisten mehujen alkuperää aistinvaraisessa testissä

− Lapset olivat tässä hakoja, jopa parempia kuin aikuiset, kertoi erikoistutkija Pirjo Mattila Lukesta.

Suomalaisiin suurpetoihin pääsi tutustumaan pienessä elokuvateatterissa, jossa näytettiin riistakameralla kuvattua videokuvaa susien puuhista. Antti Härkälä Lukesta esitteli lapsille ja heidän vanhemmilleen karhun kynsiä ja hampaita. Myös erilaisia eläinten kalloja oli näytillä. Eniten paijauksia sai kuitenkin ilves.

Vanhemmille oli tarjolla puutarhavinkkejä esimerkiksi siitä, mitä perennoja istuttamalla puutarha saadaan täyttymään värikkäistä päiväperhosista. Myös erikoiskasveista valmistettuja tuotteita pääsi maistelemaan.