Uutiset Kala

Nousulohien laskennassa käytettäviä kaikuluotaimia asennetaan parhaillaan, ja ensimmäisiä havaintoja lohimääristä saadaan nettiin kuluvan viikon lopulla. Voit seurata ajantasaisesti kudulle nousevien lohimäärien kehitystä Luonnonvarakeskuksen (Luke) verkkosivuilta: www.luke.fi/nousulohet.

Viime kesänä Simojokeen nousi seurantahistorian suurin lohimäärä (yli 5000 yksilöä), ja Tornionjoella lohia havaittiin lähes saman verran (noin 100 000 yksilöä) kuin ennätysvuonna 2014. Nettisivun kuvaajista voit myös vertailla alkavan kesän ja aiempien vuosien lohennousuja päiväkohtaisella tarkkuudella.

Viime kesät ovat olleet hyviä lohikesiä Tornionjoella. Pian saadaan ensi tuntumaa tulevasta, kun nousulohiseuranta käynnistyy. Kuva: Ville Vähä, Luke.

Ensi viikolla Tornionjoella käynnistyy myös lohen poikasvaelluksen seuranta. Tällä tutkimuspyynnillä arvioidaan poikasvaelluksen runsautta. Lohen poikasmäärät ovat olleet Tornionjoella kasvussa ja ennusteiden mukaan tulevana kesänä saatetaan jo ylittää kahden miljoonan vaelluspoikasen raja.

Lohiseurantojen käynnistymistä on viivästyttänyt tämän kevään myöhäinen jäidenlähtö. Toisaalta lohetkaan eivät vaella joessa, ennen kuin jokivesi hieman lämpenee ja kovin tulvan nousu on ohitse.

Katso myös