Uutiset Maaseutu, Talous

Kanta-Hämeessä hevosiin liittyvä liiketoiminta on hyvin monimuotoista ja sen merkitys erityisesti Forssan ja Ypäjän seudulla on suuri. Myönteisen rahoituspäätöksen saaneen Kestävän hevosmatkailun tiekartta Kanta-Hämeessä -hankkeessa ovat mukana Hämeen ammattikorkeakoulu Oy (HAMK), Luonnonvarakeskus (Luke), Forssan seudun hippos ry sekä Hippolis – Hevosalan osaamiskeskus ry. Hanke kestää vuoden 2020 loppuun.

Hankkeessa Kanta-Hämeen hevosmatkailu yhdistetään osaksi alueen luontoaktiviteetteja ja ruoka- ja matkailupalveluja yrittäjien välisiä verkostoja yhteistyötä ja markkinointia lisäämällä. Hankkeessa nostetaan esiin alueen hevosyrittäjien matkailu- ja elämyspalveluita, sekä laaditaan hevosmatkailun tiekartta, joka tuo esiin yhteiset tavoitteet ja tahtotilan kestävän hevosmatkailun kehittämiseksi. Samalla korostetaan suomenhevosen merkitystä osana alueellista omaleimaisuutta ja vastuullista sekä kestävää hevosmatkailua.

Valtakunnallisesti tunnettuina hevostapahtumien järjestäjinä alueella vaikuttavat mm. Ypäjän Hevosopisto Oy, Riihimäen kesäravirata sekä Pilvenmäen ravirata ja valmennuskeskus, jossa järjestetään vuonna 2021 Suomen suurin ravitapahtuma Kuninkuusravit. Kuninkuusraveihin osallistuu kolmen päivän aikana noin 60 000 katsojaa. Tapahtumina Hämeenlinnan Keskiaikamarkkinat sekä Tammelan Hakkapeliittatapahtuma tuovat vuosittain esille erilaisia hevosohjelmapalveluita.

Osana kantahämäläisen hevosmatkailun tiekarttaa julkaistaan kestävän hevosmatkailun hyvät toimintatavat, jolla varmistetaan toiminnan läpinäkyvyys, eli se, miten huolehditaan ihmisistä, eläimistä, ympäristöstä ja taloudesta. Hankkeen päätyttyä alueen hevosmatkailupalvelut on tunnistettu ja palveluiden ja reitistöjen saavutettavuus on varmistettu valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

Hankkeen päätoteuttaja on HAMK ja maakunnan yhteistyöryhmä hyväksyi maanantaina 10.6. Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 – Suomen rakennerahasto-ohjelmaan hankkeen, jonka kokonaiskustannukset ovat 206 120 e ja hanke kestää vuoden 2020 loppuun.