Uutiset Ilmasto, Kala, Ruoka

Kolmannen kerran vietettävä kalakeittopäivä koittaa jälleen 11. helmikuuta. Kalakeittopäivän teemana on tänä vuonna Monessa liemessä keitetty. Listasimme tuoreet tiedot kalan ravitsemus- ja ilmastovaikutuksista.

Tutkimuksen mukaan kalaisa ruokavalio on ravitsemuksellisesti täysipainoisin. Kalaisan ruokavalion ilmastovaikutus on myös 30 prosenttia pienempi verrattuna ruoankäyttötutkimuksiin perustuvaan keskimääräiseen ruokavalioon. Kun verrataan vaihtoehtoisia ruokavalioita, kalaisassa ruokavaliossa ravitsemussuositukset toteutuvat parhaiten. RuokaMinimi-hankkeessa tarkasteltiin nykyisen ruokavalion rinnalla neljää vaihtoehtoista ruokavaliota: lihat puoleen, lihat kolmasosaan, kalaisa ja vegaaninen.

– Kala sopii erinomaisesti terveelliseen ja ilmastoystävälliseen ruokavalioon, Luken erikoistutkija Merja Saarinen sanoo.

Kuva: Pro Kala.

Kala on myös D-vitamiinin luonnollinen lähde. Tutkimuksessa kalaisa ruokavalio oli ainoa, jossa D-vitamiinin saantisuositus täyttyi kaikissa ikäryhmissä ja molemmilla sukupuolilla.

Ympäristöystävällisintä kalaa on puolestaan kotimainen luonnonkala, kuten silakka.

– Luonnonkalan ilmastovaikutus on paljon pienempi kuin kasvatetun kalan ilmastovaikutus, Saarinen kertoo.

Lähteet: RuokaMinimi-hanke

Monessa liemessä keitetty

Kalakeittopäivän tavoitteena on innostaa koko Suomi kalasopan ääreen ja lisätä erilaisten kalakeittojen sekä niiden valmistustapojen tunnettuutta. Kalakeittopäivän tämänvuotinen teema Monessa liemessä keitetty valikoitui Pro Kala ry:n toiminnanjohtajan Katriina Partasen mukaan korostamaan kalakeiton monipuolisuutta ruokana.

– Kalakeitosta löytyy lukuisia eri versioita. Tänä vuonna tutkiskellaan erityisesti lientä, joka on keitossa yhtä tärkeä kuin itse kalakin. Perinteiset kermainen ja kirkas liemi maistuvat monille, mutta sekaan voi laittaa vaikkapa tomaattia tai kookosmaitoa, Partanen sanoo.

Ruokateemapäivä on saanut alkunsa osana Pro Kalan koordinoimaa markkinoinnin innovaatio-ohjelmaa, jonka yhteistyöverkostoon myös Luke kuuluu. Ohjelman tavoitteena on parantaa kestävästi tuotettujen kalatuotteiden markkina-asemaa ja arvoa.

– Kalakeittopäivä on osa kokonaisuutta. Markkinointiohjelman puitteissa tehdään hyvin laaja-alaisesti töitä kalan menekin edistämiseksi, Partanen kertoo.

Kalakeittopäivään voi osallistua syömällä kalakeittoa ja nappaamalla siitä kuvan ja jakamalla somessa tunnisteella #kalakeittopäivä.

Kuva: Pro Kala.
Kalakeittopäivää vietetään tiistaina 11.2. Ruokateemapäivän taustalla on Pro Kala ry.

 

Katso myös