Uutiset Maatalous

Vehnän Yr15-resistenssigeeni mahdollistaa pysyvän torjuntakeinon kehittämisen keltaruostetaudille. Tämä ratkaisee pysyvästi miljoonien ihmisten elintarviketurvaa uhkaavan sienitaudin haitat, uskoo Luonnonvarakeskuksen (Luke), Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin ja Haifan yliopiston johtama kansainvälinen tutkijaryhmä.

Vehnä on maailman eniten viljelty elintarvikekasvi. Keltaruosteen arvioidaan tuhoavan vehnäsatoa vuosittain viiden miljoonan tonnin, eli noin miljardin dollarin arvosta. Tuhoisa sienitauti uhkaa miljoonien ihmisten elintarviketurvaa. Myös ilmastonmuutos lisää tautiuhkaa.

Kansainvälinen tutkijaryhmä tunnisti ja analysoi Yr15-geenin, joka on villistä emmervehnästä, durumvehnän (pastavehnän) esi-isästä, periytynyt laajavaikutteinen resistenssigeeni. Tutkijoiden työ avaa kiinnostavia mahdollisuuksia kestävämpien vehnälajikkeiden jalostukseen. Ryhmässä on mukana noin 30 tutkijaa 14 instituutiosta ja kahdeksasta maasta.

”Aaron Aaronsohn löysi villivehnän vuonna 1906. Hän uskoi, että siitä löytyisi avain taudin- ja stressinkestävien kasvien jalostukseen. Yr15:n tutkimuksen myötä Aaronsohnin visio alkaa tuottaa hedelmää”, kertoo professori Alan Schulman.

”Viljelykasvien villit sukulaiset, kuten emmervehnä, ovat erinomaisia hyödyllisten geenien varantoja, ja on tärkeää, että niitä suojellaan. Kun tutkimustiedot yhdistetään tänä vuonna saatuihin genomisekvenssitietoihin, jalostuksessa voidaan nyt edetä nopeasti”, Schulman kertoo.

Patogeenien ja resistenssin kilpajuoksu

Vaikka uusia resistenssigeenejä löydetään säännöllisesti useista eri lähteistä, kasvitautien aiheuttajat, kuten sienet, kehittyvät nopeasti voittaakseen ne. Tämä merkitsee, että suurin osa maailman vehnäntuotannosta altistuu epidemioille. Yr15 on kuitenkin ollut tehokas useiden vuosikymmenien ajan, mikä on harvinaista.

Nyt ymmärrämme, miksi Yr15 on niin vahva: sen rakenne on hyvin epätavallinen resistenttigeenille. Projektista saadut tulokset osoittivat lisäksi että saman geeniperheen geenejä esiintyy monissa kasveissa, mikä mahdollistaa Yr15:n laajamittaisen käytön, Schulman lisää.

Cloning of the wheat Yr15 resistance gene sheds light on the plant tandem kinase-pseudokinase family -tutkimuksen tulokset on julkaistu Nature Communications -lehden numerossa 9/2018.

 

 

Katso myös