Uutiset Kala, Yleinen

Kala-alan yrittäjät, tutkijat sekä hallinnon ja järjestöjen edustajat kokoontuvat Kalatalouden innovaatiopäiville 5.-6.11 jakamaan ajatuksiaan ja osaamistaan koko kalan ketjun kehittämiseksi – tänä vuonna poikkeusjärjestelyin.

Kalatalouden Innovaatiopäivät järjestetään neljättä kertaa. Tapahtumasta on lyhyessä ajassa muodostunut toimialan päätapahtuma.

– Innovaatiopäivien ydin on kohtaamisessa. Tapahtuma tarjoaa alan kehittäjille ja yrittäjille puitteet kohdata toisiaan, ja näiden puitteiden luomisesta lähtee myös tapahtumasuunnittelu. Tänä vuonna puitteet kohtaamiselle on rakennettu osallistujien turvallisuus edellä, tapahtuman järjestämisestä vastaava Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partanen sanoo.

Aikaisempien vuosien palautteen perusteella viesti kala-alan ammattilaisilta on ollut selvä: yhteistä aikaa ja tilaisuuksia ajatustenvaihtoon tarvitaan. Koronapandemian vaikutukset kalaelinkeinoihin vain voimistavat tarvetta vuoropuhelulle.

Korona-aikaan suurin osa kalasta on myyty vähittäismyymälöiden kautta ja kalastajat ovat panostaneet saaliin suoramyyntiin, erikoistutkija Jari Setälä Lukesta kertoo. Kuva: Pro Kala.

– Korona sekoitti kalamarkkinoita niin Suomessa kuin koko maailmassa. Kalalle tärkeän ravintolasektorin kysynnän väheneminen romautti lohikalojen hinnat, mikä on vaikuttanut niin kotimaisen kalankasvatuksen kuin kalastuksen kannattavuuteen. Pääosa kalasta on korona-aikana kaupattu vähittäismyymälöiden kautta ja erityisesti kalastajat ovat entistä enemmän panostaneet saaliin suoramyyntiin, kertoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Jari Setälä.

Setälän esitys koronan vaikutuksista kala-alaan kuullaan Innovaatiopäivillä torstaina 5.11.

Ilmoittaudu mukaan 26.10. mennessä

Kalatalouden Innovaatiopäiville voi tänä vuonna osallistua paikan päällä rajattu osallistujamäärä. Etänä mukaan mahtuu rajoittamaton määrä osallistujia, mutta ennakkoilmoittautuminen vaaditaan.

– Otamme osallistujien turvallisuuden erittäin vakavasti. Tapahtuma järjestetään kaikkia turvallisuussuosituksia noudattaen. Osallistujien määrä on rajattu tilan kapasiteettia huomattavasti pienemmäksi, ja turvavälien pitäminen on mahdollista kaikissa tiloissa. Käsidesiä ja kasvomaskeja on tarjolla kaikille osallistujille, Partanen kertoo.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan 26.10. mennessä tapahtumasivulla.

Kalatalouden innovaatio-ohjelmien tavoitteena on uudistaa suomalaista kalataloutta ja vahvistaa alan toimintaedellytyksiä

Euroopan meri- ja kalatalousrahaston (EMKR) tukemissa innovaatio-ohjelmissa tehdään töitä korkean lisäarvon tuotteiden kehittämiseksi, kalatuotteiden markkina-aseman parantamiseksi ja viennin vauhdittamiseksi sekä kalakantojen luontaisen lisääntymisen edistämiseksi. Ohjelmien ensimmäinen vaihe päättyi vuoden 2019 lopussa, ja työ kaikissa ohjelmissa jatkuu vuoteen 2022 saakka.

Lue lisää innovaatio-ohjelmista Luken uutisesta: Uusia innovaatioita kala-alalla – innovaatio-ohjelmissa tehdään työtä koko alan kehittämiseksi (15.4.2020).

Katso myös