Uutiset Kala

Uudistettu sivusto kokoaa yhteen Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuottaman kalalajitiedon ja kalastuksen seurantaan liittyvät palvelut. Samasta osoitteesta pääsee seuraamaan esimerkiksi pohjoisten jokien − Tornionjoki, Simojoki ja Tenojoki − lohennousua.

− Palvelun kautta voi ilmoittaa omista kalahavainnoista. Sivustolta löytyy myös ohjeet kalamerkin palauttamista varten, kertoo ohjelmajohtaja Sirpa Thessler Lukesta.

Lisäksi palvelu on mittava kalalajien tietokeskus, josta löytyy tietoa 46 kalalajista. Kaloista esitetään muun muassa levinneisyys kartalla, tuntomerkit, ravinto, kasvu, mahdolliset vaellukset ja uhkatekijät sekä uhanalaisuus.

Kesällä 2020 palvelusta voi katsoa reaaliaikaista videokuvaa Tenojoen lohista. Tällä hetkellä katsottavissa on kesältä 2019 nauhoite, jossa lohet odottavat sopivaa nousuhetkeä Tenolla.

Kalahavainnot.fi-etusivulle päivittyvät kaikki Luken julkaisemat kala-aiheiset uutiset ja tiedotteet.

Uusia sisältöjä tulossa

Sivuston sisältöä kehitetään Luken kalatutkimuksen ja seurantojen tuottaman tiedon pohjalta.

− Todennäköisesti jo kesällä voimme jakaa liikehavaintoja Oulun Hupisaarten puroissa uivista taimenista. Merkitsimme viime vuonna sähkökalastusten yhteydessä valtaosan taimenen poikasista sisäisillä PIT-merkeillä. Myös kaikki puroihin siirretyt aikuiset taimenet ovat olleet merkittyjä. Osaan puroverkostoa on asennettu merkkejä lukevia antenniportteja, jotka keräävät tietoa kalojen liikkumisesta havaintoalueelle tai sieltä pois. Syksyllä pitäisi olla katsottavissa myös livekuvaa purojen elämästä, kertoo erikoistutkija Pauliina Louhi Lukesta.

PIT-merkit ovat samankaltaisia kuin koirien tai kissojen merkinnöissä käytettävät mikrosirut. Taimenien siirtoa Hupisaarten puroihin, niiden seurantaa sekä PIT-merkintöjä jatketaan vielä ainakin lähivuosien ajan.

Hupisaarten puroverkoston taimenkannan elvyttämiseen sekä Luken tutkimustoimintaan on saatu rahoitusta Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta, Oulujoen moninaiskäyttösopimuksesta sekä Pohjois- Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämänä Euroopan aluekehitysrahastosta.