Uutiset Maatalous, Ruoka

Vuonna 2013 yhden hunajakilon tuottamisesta koitui mehiläistarhaajalle keskimäärin 13,26 euron kustannukset.  Tuottoja muodostui keskimäärin 11,30 euroa hunajakiloa kohti, joten jokainen hunajakilo tuotti tappiota vajaat kaksi euroa.

Hunajan tuotannon kustannusten jakautuminen. Kuva: Jouni Hyvärinen / Luke
Hunajan tuotannon kustannusten jakautuminen. Kuva: Jouni Hyvärinen / Luke

Isoimmilla mehiläistarhoilla kustannukset saatiin kuitenkin katettua. Tämä käy ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) uudesta Mehiläistalouden yksikkökustannus-verkkopalvelusta, joka valottaa hunajan tuotantokustannuksia ja niiden rakennetta.

Isolla tarhalla tuotolla katetaan kustannukset

Mehiläistarhaaja tuotti hunajaa keskimäärin 2 514 kiloa. Tuottoja kertyi vuonna 2013 yhteensä 11,30 euroa hunajakiloa kohti, mistä hunajan osuus oli 9,55 euroa ja loppu koostui mehiläisten ja pesien myynnistä, linkouspalveluista ja tuesta. Hunajan myyntihinnoissa esiintyy suurta vaihtelua riippuen pakkaustavasta, myyjästä ja ostajasta.

– Mehiläistalouden yksikkökustannukset-verkkopalvelussa tuotantokustannuksia voidaan tarkastella joko hunajakiloa kohti laskettuna tai kolmessa eri tilakokoluokassa. Suurilla yli sadan pesän tarhaajilla kokonaistuotto kattoi lähes tuotantokustannukset, sanoo tutkija Marja Vilja Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Suurilla tarhaajilla kokonaistuotto pesää kohti oli keskimäärin 382 euroa ja tuotantokustannukset  389 euroa. Keskikokoisilla, 45 – 100, tarhaajilla kokonaistuotto oli 240 euroa ja tuotantokustannukset 368 euroa ja pienillä, alle 45 pesän, tarhaajilla kokonaistuottoa kertyi 156 euroa ja tuotantokustannuksia 291 euroa mehiläispesää kohti.

Tiedot esillä verkkopalvelussa

Mehiläistalouden yksikkökustannukset laskettuna hunajakiloa ja mehiläispesää kohti ovat nähtävissä Luonnonvarakeskuksen Taloustohtori-sivustolla julkaistussa uudessa Mehiläistalouden yksikkökustannus-verkkopalvelussa.  Tulokset perustuvat Luonnonvarakeskuksen (Luke) mehiläistalouden vuoden 2013 kannattavuuskirjapitoaineistoon, johon kuului 12 mehiläistarhaajaa. Aineistojen keräämisestä on vastannut Suomen Mehiläishoitajain Liitto. Mehiläistalouden yrityskohtaisia keskiarvotuloksia on tarjolla keväällä 2015 Taloustohtoriin julkistetussa Mehiläistalous-verkkopalvelussa.