Uutiset Kiertotalous, Ruoka, Ympäristö

Kotitalouksien hävikin arviointiin on kehitetty uusi Hukka-päiväkirjasovellus, joka mahdollistaa hävikin seurannan helposti ja ilman keittiövaakoja. Eniten hävikkiä tuli hedelmistä, vihanneksista ja kahvista. Ruisleipäkansa myös heittää pois runsaasti vaaleaa leipää.

Noin 300 kotitaloutta seurasi ruokahävikkiään sähköisellä Hukka-päiväkirjasovelluksella kahden viikon ajan osana Luken vetämää Ruokahävikin seuranta ja tiekartta -hanketta. ”Kotitalouksien hävikkitietoja kerättiin ensimmäistä kertaa Hukka-sovelluksella, jolla saimme tarkkoja tietoja hävikin koostumuksesta”, kertoo Luken tutkija Hanna Hartikainen.

Sovellusta käyttäneet kotitaloudet ylistivät Hukan helppoutta. Keittiövaakojakaan ei tarvittu, sillä vastaajat pystyivät valitsemaan erilaisista mittayksiköistä kuvatakseen ruokahävikin määrän ilman tarkkoja mittauksia. Jopa lautashävikin määrän pystyi arvioimaan kätevästi, sillä lautashävikkimäärät oli visualisoitu kuvilla, joiden joukosta kotitaloudet valitsivat sopivimman vaihtoehdon.

Kahvihävikki yllätti tutkijat

Kotitaloudet ilmoittivat Hukka-sovelluksessa ensimmäistä kertaa myös nestemäisen hävikin. Kokonaishävikki oli vuodessa 20 kg per henkilö. Eli, vaikka nestemäinen hävikki huomioitiin ensimmäistä kertaa, oli hävikki samansuuruinen kuin Luken aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet.

”Kahvin osuus kotitalouksien kokonaisruokahävikistä oli peräti 13 prosenttia, ja se oli kolmanneksi suurin tuoteryhmä heti vihannesten ja hedelmien jälkeen”, hämmästelee tutkija Inkeri Riipi.

Kahvihävikkiä syntyi eniten kotitalouksissa, joissa juotiin paljon kahvia ja joissa syntyi paljon ruokahävikkiä muutenkin. Yleisin syy kahvihävikkiin oli, että kahvia keitettiin liikaa.

”Jokainen yksittäinen kahvipapu on arvokas ja kahvinautintojemme eteen on tehty paljon töitä. Haluamme ymmärtää paremmin, miten voisimme yhdessä suomalaisten kanssa vähentää kahvin keittämisestä ja hävikistä aiheutuvia vaikutuksia”, kertoo Pauligin vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Lea Rankinen.

Luke toteutti Pauligille selvityksen, jossa kartoitettiin kotitalouksien kahvihävikkiin liittyviä tekijöitä.

Vaalean leivän osuus leipähävikistä suurta

Viljatuotteet muodostivat viidenneksi suurimman (12 %) tuoteryhmän kotitalouksien kokonaishävikistä. Leivän osuus kaikesta hävikistä on kuitenkin vain 4 prosenttia. ”Suurin osa (77 %) leipähävikistä on vaaleaa leipää, vaikka kotitalouksissa syödään useammin tummaa leipää”, kertovat tutkijat Inkeri Riipi ja Hanna Hartikainen.

– Olemme tehneet pitkään töitä niin leipähävikin pienentämiseksi omassa tuotannossa kuin myös kuluttajien tietoisuuden nostamiseksi. Leipähävikki on Suomessa iloksemme melko vähäistä, mutta mielestämme yksikään leipäpala ei kuulu roskiin. Siksi olemmekin kannustaneet suomalaisia kiinnittämään huomiota esimerkiksi leivän pakkauskokoihin sekä tarjonneet arjen vinkkejä muun muassa leivän oikeanlaiseen säilytykseen. Hävikki on asia, johon me kaikki voimme onneksi itse vaikuttaa, toteaa Vaasan Oy:n viestintäjohtaja Mari Dunderfelt.

Luke toteutti Vaasanille selvityksen, jossa kartoitettiin kotitalouksien leipähävikkiin liittyviä tekijöitä.

Hukka-sovelluksen vastaajat edustivat kattavasti koko Suomea ja erilaisia kotitaloustyyppejä. Hukka-sovellus kehitettiin osana Luken vetämää Ruokahävikin seuranta ja tiekartta -hanketta, jota rahoittavat maa- ja metsätalousministeriö (MMM) (päärahoittaja), ympäristöministeriö (YM), työ- ja elinkeinoministeriö (TEM), Elintarviketeollisuusliitto (ETL), Päivittäistavarakauppayhdistys (PTY), Matkailu- ja Ravintolapalvelut (Mara) ja Luonnonvarakeskus (Luke)