Siirry pääsisältöön

Hirvikärpänen kiusaa eläimiä ja ihmisiä pakkasten tuloon asti

Uutinen 1.9.2023
Hirvikärpänen. Kuva: Erkki Oksanen / Luke.

Hirvikärpäsiä esiintyy runsaimmin elo-syyskuussa. Ne ovat aktiivisimmillaan lämpiminä päivinä, ja vasta jatkuvammat pakkasjaksot lopettavat niiden lennot. Ne kiusaavat niin ihmisiä kuin eläimiäkin, mutta lisääntyvät vain hirvieläimissä.

Missä hirvikärpäsiä esiintyy?

Hirvikärpänen on levinnyt kaakosta yli Etelä- ja Keski-Suomen pohjoiseen viimeisen 60 vuoden aikana. Etelä-Lapissa on jo paikoin runsaasti hirvikärpäsiä, pohjoisimmat esiintymisalueet ovat napapiirin tuntumassa. Pohjoiseen leviäminen vaikuttaa jatkuvan.

Hirvikärpästen määrä riippuu siitä, onko alueella oleskellut edellisenä syksynä ja talvena paljon vai vähän hirviä. Hirvikärpäset lisääntyvät hirven turkissa ja niiden koteloita tippuu sinne, missä hirvet ovat kulkeneet. Jos hirviä on ollut paljon, seuraavana syksynä alueella esiintyy runsaasti hirvikärpäsiä. Tyypillisimpiä hirvikärpästen esiintymispaikkoja ovat hirvien suosimat mäntytaimikkovaltaiset alueet.

Onko tänä syksynä erityisen paljon hirvikärpäsiä?

Hirvikärpästen runsaudesta ei ole olemassa aineistoja, mutta se on sidoksissa hirvien määrään. Kesän lämpötila vaikuttaa kuoriutumisajankohtaan, joten vuosien ja alueiden välillä voi olla eroja siinä, milloin hirvikärpäsiä havaitaan. Pitkään lämpimänä jatkuva syksy pidentää hirvikärpässesonkia, koska hyönteisen elintoimintojen vilkkaus ja aktiivisuus säilyvät tällöin pidempään.

Mihin aikaan syksystä hirvikärpäset katoavat?

Aikuinen hirvikärpänen kestää jopa miinus 15 asteen lämpötiloja, joten kovakaan yöpakkanen ei hävitä niitä. Pakkasen aikana hirvikärpäset eivät kykene lentämään, mutta virkoavat nopeasti, kun lämpötila nousee. Hirvikärpästen häviämiseen syksyllä tarvitaan pitempi pakkasjakso.

Miten ihmiset ja koirat voivat suojautua hirvikärpäsiä vastaan?

Hirvikärpänen voi tarttua hiuksiin ja puraista ihmistä, mutta se ei ime ihmisestä verta eikä pysty lisääntymään ihmisen karvoituksen suojissa. Herkimmille ihmisille purema voi aiheuttaa allergisia reaktioita kuten hirvikärpäsihottumaa ja hirvikärpäsallergiaa.

Paras keino suojautua hirvikärpäsiä vastaan on pukeutua vaaleisiin vaatteisiin ja suojata hiukset huivilla ja laittaa sen päälle verkkohattu.

Lemmikki- ja metsästyskoiraan hirvikärpäset eivät tunnu iskevän, mikäli koiralle on annettu punkkien ja kirppujen karkotukseen tarkoitettuja lääkkeitä.

Miten hirvikärpäset lisääntyvät ja leviävät?

Hirvikärpäsen lentokyky on huono, joten se tarvitsee levittäytymiseen isäntäeläimen eli hirven apua. Hirvikärpästen elinkierto menee karkeasti niin, että ne etsivät syyskesästä itselleen isäntäeläimen (mieluiten hirven, mutta myös muut hirvieläimet mahdollisia). Syksyn ja talven aikana hirvikärpäset elävät hirven turkissa, imevät hirvestä verta ja tuottavat talven ajan jälkeläisiä. Hirvikärpäsen munat kehittyvät hirvikärpäsnaaraassa ja toukkien koteloiduttua niiden kotelot varisevat maahan. Koteloita jää eniten sinne, missä hirvet ovat talvella. Koteloista kuoriutuu aikuisia hirvikärpäsiä seuraavana syyskesänä ja ne etsivät uudet isännät. Uusille alueille hirvikärpänen siis siirtyy talven aikana hirven avulla.

Hirvijahdin aikaan käsitellään hirven nahkoja. Voiko nahkojen käsittely edesauttaa hirvikärpästen lisääntymistä?

Nahkojen käsittelyllä ei ole merkitystä hirvikärpästen lisääntymiseen. Hirvikärpänen vaatii lisääntyäkseen elävän eläimen verta, joten se ei voi lisääntyä nahassa. Se ei voi myöskään vaihtaa enää uuteen isäntään, koska se on pudottanut siipensä tarrautuessaan nahkaan.

Tämä aiemmin luke.fi:ssä julkaistu uutinen on päivitetty 1.9.2023/Erikoistutkija Juho Matala.