Uutiset Kala, Maaseutu, Metsä, Puutarha, Riista, Ympäristö

Luonnonvarakeskuksen Elonkierto-puistossa Jokioisissa on kesällä monipuolisesti ohjelmaa lapsille ja aikuisille. Perheillä on mahdollisuus kokea seikkailuja yön yli taideleirillä, ja lapset voivat osallistua luontokerhoon ja tiedeluontokouluun. Elonkierron suosituilla teemakierroksilla opitaan ilmastonmuutoksesta sekä eläinten ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta. Kesän päättää perinteisesti Lasten maatalousnäyttely Mansikki.

Kesä on alkanut Elonkierto-puistossa. Tutut kotieläimet ovat saapuneet kesälaitumelle: lampaat, vuohet, hevoset, kukko ja kanat. Maatiaiskarjaa vielä odotellaan.

Lasten on mahdollista osallistua alkukesästä luontokerhoon ja yli 8-vuotiaille suunnattuun tiedeluontokouluun, jotka kokoontuvat Elonkierron makasiinilla vielä kolmena keskiviikkoiltana kello 18–20. Ryhmiin voi osallistua yhtenä tai useampana kertana, ja ne ovat maksuttomia.

Lammas.
Elonkierto-puiston kesälaitumilla voi nähdä esimerkiksi lampaita. Kuva: Erkki Oksanen, Luke.

Heinäkuussa seikkaillaan taideleirillä ja yövytään Elonkierron makasiinissa

Elonkierron kesän uutuutena on koko perheelle suunnattu taideleiri, jossa halukkaat pääsevät yöpymään joko teltoissa tai Elonkierron makasiinissa. Tapahtuma järjestetään torstaina 4.7. alkaen kello 12. Leiri kestää seuraavaan päivään, ja sen järjestää Kulttuuriyhdistys Kuvio ry.

– Torstaina ohjelmassa on yhteisöllistä taidetoimintaa, joka sisältää liikettä, kuvataiteita ja yhteisötaidetta, parin tunnin sirkuskoulu, Elonkiertoon tutustumista ja illalla mahdollisuus saunomiseen savusaunassa, kertoo kulttuurituottaja Minna Lehtola Kulttuuriyhdistys Kuviosta.

Leirille mahtuu mukaan 30 osallistujaa. Leirille on ilmoittauduttava ennakkoon 26.6. mennessä. Leirimaksu, 30 euroa, sisältää ruokailut, yöpymisen ja materiaalikulut.

Elokuun teemakierroksilla aiheina ilmastonmuutos sekä ihmisen ja eläinten välinen vuorovaikutus

Kesän ensimmäinen teemakierros ”Maa, metsä ja muona muuttuvassa ilmastossa” järjestetään keskiviikkona 7.8. Kierroksella on luvassa keskustelua ilmastonmuutoksen vaikutuksista maa- ja metsätalouteen Suomessa, hiilinieluista ja ruuan ympäristövaikutuksista asiantuntijoiden johdolla.

Toinen teemakierros ”Hevonen ja luonto liikuttaa” on tiistaina 20.8. Teemakierroksella kuljetaan yhdessä ponien ja asiantuntijoiden kanssa, puhutaan ihmisen ja eläimen välisestä vuorovaikutuksesta sekä esitellään hevosavusteista toimintaa käytännössä. Ohjelma toteutuu yhteistyössä Hevostellen-hankkeen kanssa. Hanke on saanut avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Teemaillat ovat maksuttomia.

Leppäkerttu ja viljaa.
Jokioisissa sijaitseva Elonkierto-puisto tarjoaa kesällä monenlaista ohjelmaa lapsille ja aikuille. Kuva: Tapio Tuomela.

Elonkierron kesä päättyy syyskuussa Lasten maatalousnäyttely Mansikkiin

Supersuosittu Lasten maatalousnäyttely Mansikki on jälleen lauantaina 7.9. kello 10–18. Eläimiä, koneita ja paljon tekemistä sisältävä koko perheen ulkoilupäivä kokoaa maaseudun ystäviä Elonkiertoon laajalti Etelä-Suomen alueelta. Luken tutkimukseen pääsee tutustumaan havainnollisesti tiedeteltoissa. Ohjelmalavalla nähdään muun muassa VMTK-bändi Panssariprikaatista, Lastenorkesteri Sähköankerias sekä nuori laulaja Tiuku Säteri. Mansikin pääsylippu on 5 euroa (alle kolmevuotiaat ilmaiseksi).

Tarkempia tietoja tapahtumista ja aikatauluista voi lukea Elonkierron www-sivuilta.

Elonkierto on koko perheen kohde, joka sijaitsee Jokioisissa Lounais-Hämeessä. Lehmät, hevoset ja lampaat laiduntavat puistossa syyskuun puoleen väliin saakka. Kävijä pääsee tutustumaan ilmaiseksi myös harvinaisiin suomalaisiin maatiaislehmärotuihin, lapinlehmään ja länsisuomalaiseen. Lisäksi puistossa kasvavat yleisimmät viljely- ja maatiaiskasvit.

Lisätietoja:

Taideleiri: kulttuurituottaja Minna Lehtola, Kulttuuriyhdistys Kuvio ry, puh. 050 592 1914, minna.lehtola@kuvio.org
Mansikki: hankeneuvoja Elina Hujanen, LounaPlussa Ry, puh. 050 379 1831, elina.hujanen@lounaplussa.fi