Uutiset Metsä, Ruoka, Ympäristö

Poimitko metsämarjoja ja hyödynnätkö muitakin metsien luonnontuotteita? Haluatko löytää uusia apajia? Vastaa kyselyyn ja kerro mielipiteesi. Selvitämme, millainen on metsämarja- ja luonnontuotekulttuuri Suomessa.

Juuri käynnistynyt ECODIVE-hanke kerää tietoa kansalaisten metsämarjoihin ja muihin metsien luonnontuotteisiin liittyvistä tiedoista ja mielipiteistä kyselyllä, joka on auki Otakantaa.fi-palvelussa. Käy vastaamassa, se vie vain 3–5 minuuttia.

ECODIVE tuottaa uutta tietoa myös metsien luonnontuotteiden satoihin ja niiden terveyttä edistävien kemiallisten yhdisteiden pitoisuuksiin vaikuttavista tekijöistä. Luonnonvarakeskus (Luke) toteuttaa hankkeen yhteistyössä petroskoilaisen Karjalan metsäntutkimuslaitoksen kanssa osana EU:n, Suomen ja Venäjän rahoittamaa Karelia CBC-ohjelmaa.

– Metsien käsittely Suomen ja Venäjän puolella poikkeaa toisistaan aika paljon. On mielenkiintoista vertailla, vaikuttaako metsien käsittely esimerkiksi mustikan satopotentiaaliin, toteaa projektin vetäjä Päivi Merilä.

Satopotentiaalin lisäksi suurennuslasin alla ovat niin kutsutut terveyttä edistävät ainesosat.

– Tutkimustulokset osoittavat, että antosyaanit ovat mustikan tärkeimpiä kemiallisia yhdisteitä terveyden näkökulmasta. Niiden pitoisuuksien tiedetään lisääntyvän pohjoiseen mentäessä valon määrän lisääntyessä. Sen sijaan esimerkiksi metsien käsittelyn vaikutuksista antosyaaneihin tiedetään vasta hyvin vähän, toteaa tutkija Outi Manninen Lukesta.

Metsistä saatavien luonnontuotteiden, marjojen ja myös vähemmän tunnettujen kasvien arvostus ja kysyntä ovat kasvaneet selvästi.
– Tutkimustuloksia ja faktatietoa tarvitaan yhä kipeämmin luonnontuotemarkkinoiden ja tuotekehittelyn tueksi, painottaa Manninen.