Uutiset Kala

Kalatalouden Keskusliiton tiedote 12.8.2019

Kalatalouden Keskusliitto tuo Englannista pyydettyjä ankeriaanpoikasia maahan. Tänä vuonna Suomen vesiin istutetaan 134 500 ankeriaanpoikasta, joista 60 000 Luonnonvarakeskus istuttaa rannikkovesiin kannanhoidollisista syistä. Kaikkiaan lähes 80 % ankeriaista istutetaan vesiin, joista niillä on aikanaan vapaa pääsy kutuvaellukselle. Istutukset ovat osa hyväksyttyä ankeriaskantojen elvyttämistä kaikkialla Euroopan unionin alueella.

Ankerias (Anguilla anguilla) on vaelluskala, jota esiintyy Suomen merialueella ja sisävesissä, mutta joka lisääntyy Sargassomerellä Atlantilla. Euroopan ankeriaskannat ovat vähentyneet rajusti. Ankeriaanpoikasia ei saavu enää entiseen tapaan Suomenkaan rannikolle eivätkä ankeriaat pääse nousemaan ylös syönnösalueilleen jokien patoamisen vuoksi. Keväällä 2019 Suomen lajien uhanalaisuusluokituksessa ankerias määriteltiin äärimmäisen uhanalaiseksi. Nyt tehtävillä istutuksilla tuetaan eurooppalaisen ankeriaskannan elpymistä.

– Istutettavat ankeriaat on pyydetty Severnjoesta Englannista, jossa pyynti tapahtuu tarkasti säädellyn SEG standardin (Sustainable Eel Group) mukaisesti. Pyydetyistä lasiankeriaista suurin osa käytetään istutuksiin eri puolilla Eurooppaa ja osa istutetaan pyyntialueen vesistöihin patojen yläpuolelle. Ennen Suomeen saapumista ankeriaat ovat olleet karanteenissa Ruotsissa. Saapuessaan ne ovat noin 10 senttimetrin pituisia ja noin gramman painoisia, kuvailee kalastusbiologi Malin Lönnroth Kalatalouden Keskusliitosta.

Ankeriaat voivat elää Suomessa kymmeniä vuosia ennen kuin aloittavat 6 000 kilometrin mittaisen kutuvaelluksen Sargassomerelle. Suomalaiset vaellusankeriaat painavat parhaimmillaan 1,5–2 kiloa ja ovat eurooppalaisittain suurikokoisia. Suuresta koosta on todennäköisesti hyötyä pitkällä vaelluksella.

Istutukset ovat osa ankeriaskantojen elvyttämistä

EU:n ankeriasasetuksessa istutukset nähdään osana Euroopan ankeriaskannan elvyttämistä. Istutukset vahvistavat paikallista ankeriaskantaa ja lisäävät kutuvaellukselle lähtevien vaellusankeriaiden määrää. Istutettua alkuperää olevien vaellusankeriaiden on todettu aloittavan kutuvaelluksensa yhtä aikaa ja seuraavan samoja reittejä kuin luontaista kantaa olevat lajikumppaninsakin.

– Englannin lounais- ja länsirannikolle saapuu merivirtojen tuomana lasiankeriaita, joista kaikki eivät monien nousuesteiden takia pääse vapaasti nousemaan paikallisiin jokiin. Niitä pyydetään siirrettäväksi paikallisesti patojen yläpuolelle, mutta ylimäärä on hyödyllistä siirtää muualle tuottaviin, mutta vajaasti hyödynnettyihin elinympäristöihin. Ankerias sopeutuu erilaisiin elinympäristöihin ja oikein toteutetut istutukset antavat erinomaisia tuloksia, toteaa tutkija Jouni Tulonen Luonnonvarakeskuksesta.

Ankeriaat saapuvat lentorahtina Helsinki-Vantaalle keskiviikkona 14.8. kello 15.50 laskeutuvalla Finnairin lennolla AY 954 Kööpenhaminasta. Noin tunnin kestävän rahdin purkamisen jälkeen ankeriaat lähtevät välittömästi automatkalle kohti eri puolilla Suomea sijaitsevia vesistöjä. Media on tervetullut seuraamaan ankeriaiden matkaa lentokentältä istutuspaikalle. Helsinki-Vantaalle saapuvia median edustajia pyydetään ilmoittautumaan etukäteen tiedottaja Tapio Gustafssonille (tapio.gustafsson@ahven.net tai puh. (09) 6844 5914).