Uutiset Maatalous

MMM agronomi Sini Perttilä selvitti väitöstutkimuksessaan siipikarjan rehuaineiden aminohappojen sulavuuksia. Sulavuustiedot mahdollistivat broilereiden tarkemman ruokinnan, mikä auttaa vähentämään lantaan erittyvän typen määrää.

Broilerinlihan tuotanto ja kulutus ovat kolminkertaistuneet Suomessa vuodesta 1995. Tuotannon kasvu on johtanut ympäristön ravinnekuormituksen lisääntymiseen tietyillä alueilla. Eläimen aminohappotarvetta vastaamaan suunniteltu rehuseos auttaa vähentämään lantaan erittyvän typen määrää. ”Väitöstutkimuksessa selvitetyt aminohappojen sulavuusarvot voidaan liittää suomalaisiin rehutaulukoihin,” Perttilä sanoo. Valkuaisruokinnan tarkentamisella on myös taloudellisia vaikutuksia. ”Valkuaisrehut ovat rehuseoksen kallein osa, mikä onkin lisännyt kiinnostusta myös muihin valkuaisrehuihin kuin soijaan ja niiden aminohappojen sulavuudesta on vähemmän tietoa.”

Perttilän väitöstutkimuksessa selvitettiin neljässä erillisessä tutkimuksessa viljojen (ohra, kaura, vehnä, ruisvehnä ja maissi) sekä valkuaisrehujen (rypsin siemenet, rypsipuriste, rypsirouhe, soijapavut, soijapuriste, soijarouhe sekä liha- ja luujauho) aminohappojen sulavuus broilereille ja aikuisille kukoille. ”Tavoitteena on tarkentaa broilereiden valkuaisruokinnan suunnittelua ja toteutusta eri rehuaineista muodostuvilla rehuseoksilla.”

Tutkimuksissa todettiin, että aminohappojen sulavuutta kuvaa parhaiten ns. standardoitu ohutsuolisulavuus. Erot testattujen rehuaineiden aminohappojen sulavuuksissa selittyvät osittain kemiallisen koostumuksen eroilla. Proteiinifraktioiden ja kuidun rakenne sekä haitta-aineiden määrä ja koostumus vaikuttavat rehuaineiden sulavuuteen. Runsaasti kuitua sisältävien rehuaineiden, kuten viljojen ja rypsituotteiden aminohappojen sulavuus on alhaisempi kuin vähän kuitua sisältävien rehuaineiden kuten soijarouheen. Broilereiden kasvatuskokeessa todettiin, että rehuseokset kannattaa suunnitella perustuen aminohappojen sulavuuteen eikä kokonaismääriin erityisesti jos rehuseokset sisältävät valkuaisrehuja, joiden aminohappojen sulavuus on alhainen, kuten rypsirouhe ja lihaluujauho.

MMM agronomi Sini Perttilä väittelee 10.9.2020 klo 12:00 Helsingin yliopiston Maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa aiheesta ”Ileal digestibility of amino acids for poultry” (Aminohappojen ohutsuolisulavuus siipikarjalla). Väitöstilaisuutta voi seurata etänä (PASSWORD: 845850)