Uutiset Ilmasto, Metsä, Talous, Ympäristö

Maailmanlaajuinen maan ja elinympäristön heikkeneminen on kriittisellä tasolla ja vähentää 3,2 miljardin ihmisen hyvinvointia, kertoo tuore IPBES-raportti. Asiantuntijat arvioivat, että vuoteen 2050 mennessä elinympäristön heikkeneminen on suurin yksittäinen lajien sukupuuttoon kuolemisen syy ja pakottaa miljoonat ihmiset muuttamaan asuinseudultaan.

Land Degradation and Restoration Assesment -raportin mukaan elinympäristön heikkeneminen on paitsi ekologinen, myös taloudellinen uhka. Monimuotoisuuden ja ekosysteemipalveluiden vähentymisen aiheuttamat kustannukset vastasivat vuonna 2010 noin kymmentä prosenttia maailman bruttokansantuotteesta.

“Ihmisen aiheuttama maan heikkeneminen on ajamassa meitä kohti historian kuudetta joukkosukupuuttoa. Maan parantamista tulee pitää kiireellisenä prioriteettina, jotta voimme turvata kaikelle elämälle, myös ihmisten hyvinvoinnille, välttämätöntä monimuotoisuutta ja ekosysteemipalveluita”, vetosi professori Robert Scholes, joka toimi arvioinnin toisena puheenjohtajana Luca Montanarellan kanssa.

“Ongelma on erityisen paha kosteikkoalueilla, jotka ovat vähentyneet 87 prosentilla modernin ajan alusta alkaen ja 54 prosenttia vuodesta 1900”, Montanarella lisäsi.

Land Degradation and Restoration Assessment on maailman ensimmäinen kattava, näyttöön perustuva arvio aiheesta. Sen kirjoittamiseen osallistui yli sata asiantuntijaa 45 maasta, mukaan lukien Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Tiina M. Nieminen. Arvio perustuu noin 3 000 tieteelliseen artikkeliin ja lähteeseen.

Lue IPBESin lehdistötiedote täältä (englanniksi).

Lisätietoa:
Land Degradation and Restoration Assessment -tiivistelmä (englanniksi)
Kommentteja Land Degradation and Restoration Assessment -raportista (englanniksi)

Elinympäristön heikkeneminen on valtava ekologinen ja taloudellinen uhka. Kuva: Shutterstock.

Katso myös