Artikkelit Maaseutu, Maatalous, Yleinen

Luonnonvarakeskuksen (Luke) esittelypuisto Elonkierrossa Jokioisissa esitellään luonnonvarojen tutkimusta ja sen sovelluksia.

vierailulla LukessaPässiporukka tervehtii vierailijaa. Eläimet, kuten alkuperäiskarja, hevoset ja lampaat, ovat oleellinen osa Elonkierron kesää. Puiston tarkoitus on tuoda tiede lähelle.

Lampaat, lehmät ja hevoset laiduntavat Elonkierron puistossa kesäisin. Tutkimussihteeri Anneli Nuoranne tervehtii vastikään saapunutta pässiä. (kuva: Johanna Leppänen / Luke)
Lampaat, lehmät ja hevoset laiduntavat Elonkierron puistossa kesäisin. Tutkimussihteeri Anneli Nuoranne tervehtii vastikään saapunutta pässiä. (kuva: Johanna Leppänen / Luke)

”Elonkierrossa tiedettä popularisoidaan, mutta puisto on myös paikka, joissa voi rauhoittua.  Jatkossa kehitämme Elonkiertoa edelleen koko luonnonvara-alan esittelypaikaksi,”, Luken tutkimussihteeri Anneli Nuoranne kertoo.

Elonkierto on tullut tutuksi lähialueiden koululaisille, ja opetustyö onkin osa puiston toimintaa.

Opastetaulujen avulla myös omatoiminen vierailija voi ammentaa tietoa. Lisäksi kävijät voivat tilata opastuksen tai osallistua puistossa järjestettäviin teemakierroksiin.

Tänä vuonna esitellään villivihanneksia, ja niiden merkitystä esimerkiksi ruoanlaitossa. Koirien nenäpäivässä voi tutustua etsijäkoiratoimintaan. Lisäksi kerrotaan luontokartoituskoirista, jotka on koulutettu tunnistamaan eri kasvilajeja. Palkokasvikierroksella tutustutaan vaihtoehtoisiin proteiinilähteisiin.

”Nähtävillä on eri papulajikkeita, nyhtökauraa, sirkkoja ja jauhomatoja. Järjestämme myös maistatuksia, tosin ei hyönteisillä”, Nuoranne naurahtaa.

Elonkierron makasiinin näyttelyssä kerrotaan 20. kesäkuuta lähtien palkokasveista ja niiden käytöstä ravintona sekä tutustutaan palkokasvituotteisiin.

Kesä huipentuu Lasten maatalousnäyttely Mansikkiin 10. syyskuuta.

Puistoon on vapaa pääsy kello 6−23 syyskuun puoliväliin asti.

Teksti: Johanna Leppänen

Sivun yläreunan kuva: Johanna Leppänen, Luke

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuuden Tiede-sivulla 13.6.2016.

Katso myös