Artikkelit Yleinen

teksti: Päivi Haavisto

Tutkimustyö koirien kuivamuonan parissa tutustutti Riitta Kempen aikoinaan valjakkokoiriin. Sittemmin hän on napsinut valjakkourheilun arvokisamitaleja useana vuonna.

Tutkija Riitta Kempe sanoo puoliksi leikillään tekevänsä kahta työtä voidakseen valjakkourheilla puoliammattilaisena. 20 oman valjakkokoiran jalostus, valmennus, hoito, ruokinta ja kuljetus kilpailupaikoille on kallista, kuten huippu-urheilu yleensä.

Turkiseläintutkimus Lukessa on Kempen päätyö, mutta kysytyllä kouluttajalla on myös oma toiminimi. Kempe luennoi koirien ravitsemuksesta ja valmennuksesta muun muassa kotieläin- ja eläinlääketieteen opiskelijoille.

Ura alkoi 1996 MTT:lla koiratutkimuksessa, jonka tavoitteena oli kehittää työkoirille kotimainen kuivaruoka. Tuolloin Kempe tutustui ensi kertaa valjakkokoiriin. Ne olivat alaskanhuskyja, jotka ovat usean rodun risteytyksiä.

– Kun kuivaruuan valmistus Suomessa loppui 2000-luvun taitteessa, tutkimuskin loppui. Silloin hankin ensimmäisen oman valjakkokoirani ja päätin jatkaa lajia, hän kertoo.

Kilpaileminen oli yleisurheilijalle tuttua lapsuudesta asti. Valjakkoajo vei heti mennessään, sillä siinä yhdistyivät kolme tärkeää elementtiä: urheilu, koirat ja luonnossa liikkuminen. Myös Kempen aviomies Kimmo Kytölä jakaa harrastuksen.

– Koiratutkimuksesta siirryin eläinjalostuksen ja turkiseläintutkimuksen puolelle. Koira ja kettu ovat molemmat koiraeläimiä (canidae), joten pystyin hyödyntämään osaamistani uudessa tehtävässäni. Jalostustutkimuksen tavoite on selvittää muun muassa erilaisten vikojen ja sairauksien perinnöllistä taustaa sekä parantaa turkiseläinten terveysominaisuuksia.

Maaliskuussa 2015 Riitta Kempe voitti MM-hopeaa valjakkoajon kuuden koiran luokassa Saksassa. S-pentue eli ”Ässät” ovat alaskanhuskyn ja saksanseisojan risteytyksiä ja Kempen omia kasvatteja.
Maaliskuussa 2015 Riitta Kempe voitti MM-hopeaa valjakkoajon kuuden koiran luokassa Saksassa. S-pentue eli ”Ässät” ovat alaskanhuskyn ja saksanseisojan risteytyksiä ja Kempen omia kasvatteja. Kuva: Helmut Dietz

Myös koirien ravitsemustutkimus kiinnostaa edelleen. Lemmikkieläinsektori kasvaa vuosi vuodelta, ja Kempe toivoo, että Lukeen saataisiin myös sen puolen tutkimusrahoitusta.

Ainakin aiempien tutkimustulosten vaikuttavuus on ollut erinomaista. Kempe on ProAgrian kustantaman Koiran ruokinta ja hoito -kirjan pääkirjoittaja. Vuonna 2005 julkaistu ensimmäinen painos tuli tarpeeseen, ja teos on monissa oppilaitoksissa kurssikirjana.

Tutkijankoulutus yhdistettynä valjakkourheilun huippuosaamiseen on hyödyttänyt lemmikkisektorin tuotekehitystä. Vuosien varrella hän on ollut asiantuntijana useissa kotimaisissa yrityksissä, jotka ovat kehitelleet urheilukoirien rehuja ja lisäravintoaineita.

Kuka?

Riitta Kempe, tutkija, agronomi, s. 1969.

Koulutukseltaan maatalous- ja metsätieteiden maisteri,

pääaineena kotieläinten jalostustiede, sivuaineena eläinravitsemus.

Asuu perheineen Tammelassa.

Kehittää turkiseläinten jalostusohjelmia ja kirjoittaa aihepiiristä väitöskirjaa.

Koirien valmennuksen ja ruokinnan asiantuntija.

Kilpailee valjakkourheilun MM-tasolla. Kauden 2015 saavutukset: MM-hopeaa, Pohjoismaiden mestaruus ja Suomen mestaruus valjakkoajon kuuden koiran sprinttiluokassa.

Blogit

Ei blogikirjoituksia aiheesta