Artikkelit Tilasto

teksti: Riitta Salo-Kauppinen

Luonnonvarakeskuksen tilastopalvelut on koonnut monipuoliset tilastotietonsa uuteen verkkopalveluun, joka on vapaasti kaikkien käytettävissä.

Luken tilastoportaali on varsinainen aarrearkku tilastojen ystäville. Siellä julkaistaan kaikki Luken tuottamat tilastot eli riista-, kala-, metsä- ja maataloustilastot. Tämän lisäksi tilastot ovat tarjolla maksutta ja kolmella kielellä.

– Asiakkaat saavat tilastotiedot taulukkoina, kuvioina ja karttoina, kertoo kehittämispäällikkö Esa Katajamäki Lukesta.

Tilastoja voi myös tilata suoraan omaan sähköpostiinsa. Lisäksi saatavilla on tietoa käynnissä olevista tiedonkeruista ja ohjeistusta niihin vastaamiseen. Tiedonkeruut ovat pohjana uusille tilastoille.

– Palvelussa on paljon tietoa, jonka löytymistä on pyritty helpottamaan hakutoiminnolla ja luokittelulla, Katajamäki sanoo.
Satotutkimus_kuva_netti

Julkistus samalla kellonlyömällä

Viralliset tilastot julkaistaan kaikille tasapuolisesti samaan aikaan eli kello 9 julkaisupäivänä. Tilaston vastuuhenkilö päivittää tiedot tilastoportaaliin ennen julkistusta. Grafiikat päivittyvät heti, kun uusi tieto on lisätty tietokantaan.

– Olemme päässeet eroon käsin päivitettävistä grafiikoista. Tämä tekniikka voisi soveltua myös erilaisiin seurantoihin, joissa uutta tietoa julkaistaan usein, Katajamäki pohtii.

Tilastoportaalista etsivät tietoa sekä ammattilaiset että satunnaiset vierailijat, joita ovat esimerkiksi toimittajat, poliitikot ja koululaiset. Heidän lisäkseen palvelua käyttävät tiedon luovuttajat.

– Kesällä tilastoportaalissa oli käyntejä 7 000–8 000 kuukaudessa, Katajamäki kertoo.

Laajennuksia luvassa

Tilastoportaalia voidaan jatkossa käyttää myös indikaattoritietojen julkaisuun. Niitä ovat muun muassa maatalouden vaikuttavuusindikaattorit.

– Verkkopalvelu on laajennettavissa lisäksi erilaisten seurantatietojen julkaisemiseen, Katajamäki jatkaa.

Samantyyppisiä palveluita on käytössä muillakin tilastoja tuottavilla organisaatioilla. Tämä verkkopalvelu on kuitenkin räätälöity nimenomaan Luken tarpeisiin.

– Meidän tilastoportaalimme on edelläkävijä, sillä se tarjoaa tietokannasta päivittyviä graafeja, iloitsee Katajamäki.