Jyhkeä puurakenteinen Metla-talo sijaitsee Joensuussa, yliopiston kampusalueen laidalla. Se oli valmistuessaan vuonna 2004 ensimmäinen suuri puusta valmistettu, kolmikerroksinen puurunkoinen toimistotalo Suomessa.

Puuta on käytetty innovatiivisesti

Metla-talon päämateriaaliksi valittiin puu, kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti. Ennen rakentamista ja sen yhteydessä vertailtiin muun muassa puu- ja betonirakentamisen ympäristövaikutuksia. Puun valinta Metla-talon rungon ja julkisivujen rakennusmateriaaliksi vähensi merkittävästi energiankulutusta ja uusiutumattomien raaka-aineiden käyttöä verrattuna vastaaviin teräsbetonirakenteisiin.

aula
Metla-talossa ruokaillaan jykevien kimppupilareiden juurella. Kuva: Erkki Oksanen, Luke.

Metla-talon rakenteissa ja sisustuksessa on käytetty miltei kaikkia 24 Suomessa kasvavaa puulajia. Rakenteissa hallitseva puulaji on kuusi, jota on kaikesta puumateriaalista noin 80 prosenttia. Kaikkiaan rakennukseen on käytetty noin 2000 kuutiometriä puuta. Määrä vastaa Suomessa noin 20 hehtaarin suuruisen metsäalan puumäärää.

Talon valmistumisen jälkeen säännöllisen seurannan kohteena on ollut talon energiatehokkuus ja työskentelyolosuhteet.  Kokemukset ja tulokset ovat erinomaisia. Puutalo on viihtyisä työympäristö, ja siellä on hyvä hengittää. Sisäilmaluokituksissa Metla-talo on pääsääntöisesti sijoittunut parhaaseen luokkaan.

Toimistorakennus ja nähtävyys

Suuri puutalo on suosittu vierailukohde ja nähtävyys Joensuussa. Metla-talon katseenvangitsijoita ovat erityisesti aulan jykevät kimppupilarit ja paanukattoinen kokoustila.

Modernin puuarkkitehtuurin lisäksi vierailijat ovat kiinnostuneita myös Metla-talossa tehtävästä tutkimuksesta. Mitä Luke tutkii? Mitä on metsäbiotalous? Entä miten Luken tutkimus on profiloitunut Joensuussa?

Metla-talon tarina on dokumentoitu ”Metla-talo – innovatiivista puurakentamista” -kirjaan. Siinä kerrotaan uudenlaisesta puurakentamisesta ja puun käytöstä rakennusmateriaalina. Kirjaan on koottu myös puurakentamista koskevaa tutkimustietoa ja Metla-talon työntekijöiden käyttökokemuksia.

Metla-taloon voi tutustua arkisin klo 8–16.15 kuka tahansa. Muina aikoina järjestettävistä tutustumiskäynneistä ja ryhmien vierailuista sovitaan erikseen. Alustavat yhteydenotot puh. 046 923 7602, Metla-talon aulavartija.

Osoite: Yliopistokatu 6 B, Joensuu

Yläreunan kuva: Jussi Tiainen.

Katso myös