Elonkierrossa on varattavissa opastettu kierros peruskoulun 1.–6.-luokkalaisille. 8.-luokkalaisille on varattavissa tutkimusprojekti opettajan ohjaamana. Opastettuja kierroksia järjestetään elokuusta syyskuun puoliväliin. Myös luontokerho tarjoaa elämyksellisiä luontokokemuksia ja iloista yhdessäoloa ulkosalla. Toiminta on lapsille maksutonta.

1.–6. luokat

Opastettu kierros kestää kaksi tuntia. Kierroksen lisäksi kannattaa varata aikaa myös näytteiden keräämiseen, mahdolliseen eväiden syöntiin ja muihin toimiin. Ohjelma sopii peruskoulun alaluokille.

Puistoon tutustutaan eri aistien avulla ja tehdään pieniä harjoituksia. Tutuksi tulevat niin kyytöt kuin kututkin sekä vanhat maatalouskoneet. Kierroksella tutustutaan ruuan reittiin ja tunnistetaan viljelykasveja. Myös elämykset kuuluvat vierailun antiin.

Paras ajankohta vierailulle on syksyllä heti koulujen alettua. Ennen opastuksen varausta toivomme, että tutustut opettajan ohjeisiin.

Opettajan ohjeet 1. – 6. luokille

Puiston kartta

Opastus varataan oheisella varauslomakkeella, joka löytyy tämän sivun alaosasta. Vahvistamme varauksesi sähköpostilla, joten muistathan laittaa yhteystietosi mukaan.

Kuva: Tapio Tuomela / Luken arkisto
Kuva: Tapio Tuomela / Luken arkisto

8. luokat

Tervetuloa tutkimusretkelle Elonkiertoon. Päivä tutkijana -projekti on suunniteltu yhteistyössä Jokioisten Paanan koulun opettajien ja oppilaiden kanssa. Ohjelman tarkoituksena on tutustuttaa oppilaita suomalaiseen ruuantuotantoon tutkimuksen keinoin ja tarjota oiva ympäristö kokemuksille ja elämyksille. Oppilaat saavat tehdä taustatyötä ennen vierailua ja osallistua tutkimuksen tekoon ja havainnointiin Elonkierrossa. Ohjelma päättyy loppuraportin tekoon koulussa.

Projektin tarkoituksena on kannustaa myös luovuuteen. Projekti sopii hyvin yhdistettäväksi eri oppiaineisiin, kuten biologiaan, äidinkieleen ja kuvaamataitoon.

Ohjelma toteutetaan opettajavetoisesti.

Projekti alkaa koulussa, jossa oppilaat tutustuvat taustamateriaaliin ja Elonkierto-puistoon nettisivujen kautta. Elonkierrossa toteutetaan työn tutkimuksellinen ja kokemuksellinen osuus. Vierailun jälkeen koulussa tehdään kuvallinen raportti aiheesta.

Projektiin tarvittavat ohjeet, tehtävät ja taustamateriaalit löytyvät tämän sivun alaosasta.

Ilmoitathan luokkasi tulosta Elonkiertoon. Vaikka ohjelma toteutetaan ilman Elonkierron henkilökuntaa, on henkilökunnan hyvä tietää tulostanne. Tehtävämme on varmistaa, että eläimet ovat paikalla ja mahdollisimman hyvin nähtävillä sekä neuvoa tarvittaessa. Ilmoitathan tulostasi mieluiten sähköpostilla osoitteeseen anneli.nuoranne(at)luke.fi.

Opettajan ohjeet 8. luokille

Mitä on tutkimus?

Taustamateriaalit

Tutkimustehtävät

Eläimet kartalla

Palautekysely opettajille

Palautekysely oppilaille

Elonkierron opastuksen varauslomake kouluille

Varaa opastus koululuokille opastusta varten
  • osoite tarvitaan, sillä varauksen vahvistus tapahtuu sähköpostilla
  • esim. 1.lk/20, 2. lk/15 jne. Tärkeä ryhmäjaon suunnittelemiseksi
  • syötä 2-3 vaihtoehtoista päivää, ilmoita kellonaika seuraavassa kohdassa
  • :
  • :
  • :
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Luontokerho

Elonkierron luontokerho tarjoaa elämyksellisiä luontokokemuksia ja iloista yhdessäoloa ulkosalla. Kerho on tarkoitettu 5–10-vuotiaille ja osallistuminen on maksuton. Alle viisivuotiaat ovat tervetulleita täysi-ikäisen huoltajan kanssa. Jokainen kerhokerta on itsenäinen kokonaisuutensa, eli kerhoon voi osallistua, vaikka vain yhden kerran kesässä. Myöskään ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Kerho kokoontuu Elonkierron makasiinilla 14.6. – 12.7.2017 viitenä peräkkäisenä keskiviikkona klo 18 – 20. Ilmoittautuminen alkaa kerhoiltana klo 17:40

Ohje kerholaisen vanhemmille

Luontokerhon ohjelma

Tiedeluontokoulu kouluikäisille Ke 21.6., 28.6. ja 5.7. klo 18

Tiedeluontokoulu kokoontuu lasten luonto-kerhon yhteydessä, ja se on tarkoitettu
8-vuotiaille ja vanhemmille lapsille. Tule tutustumaan tutkimuksen saloihin itse tehden ja kokeillen Luken tutkijoiden opastuksella. Kesän aiheina lehmät, maaperä matoineen ja pieneliöineen sekä kasvit.

Tiedeluontokoulun ohjelma

 

Järjestäjät: MLL:n Jokioisten paikallisyhdistys ja Luke

Lisätietoa: Marketta Rinne, puh. 050 5700 811, marketta.rinne@luke.fi.

Elonkierto_logo