Elonkierto on Jokioisilla sijaitseva kaikille avoin ja maksuton esittelypuisto, joka kertoo luonnonvarojen tutkimuksesta. Elonkierrossa voi oppia, miten ihminen ja luonto toimivat yhdessä ja miten tutkimus siirtyy käytäntöön. Lehmät, hevoset, lampaat ja vuohet laiduntavat puistossa kesäisin.

Kävijä pääsee tutustumaan harvinaisiin itäsuomalaisiin kyyttölehmiin ja vasikoihin. Viljelykset ja opastaulut johdattavat pellon maailmaan. Myös viljat, yrtit ja ketokukat kukoistavat. Ruuantuotannon ympäristövaikutuksia ja ilmastonmuutosta esitellään havainnollisesti, ja puistossa tehtävässä ympäristökasvatustyössä korostetaan kuluttajan ja maatalouden välistä suhdetta.

Elonkierros tehdään kahden kilometrin pituista polkua pitkin. Opastaulut helpottavat tutustumista esittelykohteisiin.

Elonkierto perustettiin vuonna 1998, ja Luonnonvarakeskus (Luke) on ylläpitänyt sitä vuoden 2019 loppuun asti. Vuoden 2020 alusta vetovastuu puistosta siirtyi Elonkierron Ystävät ry:lle.

Palvelut ja tapahtumat

Jokioisten 4H-kerho pitää kesäisin Elonkierron makasiinissa kahvilaa. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Jokioisten yhdistys järjestää kesäisin Luken kanssa yhteistyössä lapsille maksutonta luontokerhoa ja tiedeluontokoulua. Luonnonvara-alojen asiantuntijat kertovat ajankohtaisista aiheista suosituilla yleisöteemakierroksilla.

Kesäkauden kohokohta on syyskuussa järjestettävä Lasten maatalousnäyttely Mansikki, jossa lapset viihtyvät traktoria ajaen, ponilla ratsastaen, eläimiin tutustuen tai vaikkapa nikkaroiden. Luken tutkijat tekevät tiedettä tutuksi monin eri keinoin. Messukävijälle on tarjolla lähiruokaa ja seudun taitavien käsityöläisten tuotteita.

Lähistöllä sijaitsevat Jokioisten Kartanonpuisto, omenatarha ja Lounais-Hämeen Uranuksen observatorio sekä geenivarapuistot Wendlan puutarha ja Ferrarian rinne.

Näin löydät Elonkierron

Elonkierto sijaitsee Jokioisilla Turku–Hämeenlinna-tien (valtatie 10) läheisyydessä noin 10 kilometriä Forssasta. Puiston osoite: Elonkierto, Ojaistentie 44, 31600 Jokioinen.

Elonkierto on avoinna kesäkuun alusta syyskuun puoliväliin joka päivä. Puistoon on vapaa pääsy klo 6−23.

 

 

Artikkelin kuvat: Anneli Nuoranne ja Anja Yliviikari. Yläreunan kuva: Janne Lehtinen / Luken arkisto

Elonkierto_logo

Katso myös