Elonkierrossa järjestetään kesän ja alkusyksyn aikana erilaisia teemakierroksia. Maksuttomat teemakierrokset alkavat puiston portilta ja päättyvät Elonkierron makasiinille.

To 29.6. klo 18 Härkätietä diginavettaan – maidosta mifuksi

Mitä lehmä söi ennen ja mitä se syö nykypäivänä? Kuinka lantaa tuottavasta vetojuhdasta on kehittynyt biojalostamo? Teemaillassa tutustutaan myös eläinjalostukseen ja maidosta saataviin tuotteisiin. Kierroksen päätteeksi maistellaan uutuustuotteita ja avataan lehmäaiheinen näyttely Elonkierron makasiinilla. Asiantuntijoina tuotekehittäjä Essi Kilpeläinen Valio Oy:sta sekä tutkimusprofessorit Marketta Rinne ja Esa Mäntysaari Lukesta.

To 13.7. klo 18 Tuku tuku lampaitani

Tuhansia vuosia on suomalaisissa perheissä pidetty muutamaa lammasta villan vuoksi, mutta mitä on lammastalous nyt? Esittelyssä kotimaiset lammasrodut ja myynnissä lammastuotteita jäätelöstä rosvopaistiin ja taljoihin. Tapahtuman järjestävät paikalliset lammasharrastajat ja tuottajat. Asiantuntijoina lampurit lammastila SikkaTalusta, Latovainion Lampaalta, Vekkilän museotilalta ja Karjataidon tilalta, tutkija Marja-Liisa Sevón-Aimonen Lukesta ja tutkija Outi Vesakoski Turun yliopistosta.

To 17.8. klo 18 Suomalaiset erikoiskasvit livenä

Miten kasvintuotanto muuttuu Suomessa ja mitä uutta on tulossa tuoterintamalla? Asiantuntijoina kasvinjalostaja Pertti Pärssinen ja markkinointipäällikkö Ulla Kommeri Boreal Kasvinjalostus Oy:sta, maatalousyrittäjä Ville Virtanen Murtolan HamppuFarmista ja erikoistutkija Marjo Keskitalo Lukesta. Tapahtuman päätteeksi hamppunapostelua ja Kuninkaankartanon Panimon järjestämä olutilta.

Maksuttomat teemaillat alkavat puiston portilta ja päättyvät Elonkierron makasiinille. Kesto noin 1,5 h.

La 19.8. klo 18–20 ”Schools in” -konsertti nuorille

Konsertti on peruttu.

30.6.–17.8. Mustikki –  härkätietä diginavettaan -näyttely

Näyttelyn päähenkilönä on lehmä nimeltä Mustikki. Luken tutkijoiden tuottamien postereiden sekä Jokioisten Miinan koulun oppilaiden tekemien haastatteluiden, videoanimaatioiden ja kuvien avulla kerrotaan, miten lehmä on kehittynyt viimeisten sadan vuoden aikana. Tule katsomaan millainen on Mustikin peti ja näkemään, miten lehmä on muuttunut fyysisesti. Näet myös mitä lehmä söi ennen ja mitä se syö nykypäivänä ja millaisia maitotuotteita jokioislaisperheet syövät.

Mustikki on avoinna Elonkierron makasiinissa arkisin 30.6.–17.8. klo 8–15.30 sekä lisäksi iltaisin ja viikonloppuisin makasiinikahvilan aukioloaikoina.

Näyttely on rakennettu Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi, ja se on osa Uudistuva Elonkierto -hanketta. Näyttelyä ovat lisäksi tukeneet Valio Oy, Kolatun Juustola Oy ja Pellon Group Oy.

La 9.9.2017, klo 10–17 Lasten maatalousnäyttely Mansikki

Mansikissa koet elämyksiä! Tapaat tutut kotieläimet sekä aasit, alpakat, ponit ja puput. Traktorin ja puimurin kyydistä näet kauas, ja maitokärryllä voit viilettää vinhaa vauhtia. Välillä hengähdät kokeilemaan, millaista on tutkimustyö. Tarjolla on lähiruokaherkkuja moneen makuun ja käsityötuotteet kotiin viemisiksi.

Liput alueelle 4 €, alle kolmevuotiaat maksutta.

 

Yläreunan kuva: Anneli Nuoranne / Luke

Elonkierto_logo