Pensas- ja puulajipuisto Arboretum Apukka sijaitsee Rovaniemellä noin seitsemän kilometriä napapiiriltä pohjoiseen Olkka- ja Apukkajärvien väliin jäävällä kannaksella. Apukassa on kehitetty pitkään pohjoisten ääriolosuhteiden kasvintuotantoa. Apukka on avoinna vain sopimuksesta.

Arboretum Apukassa esitellään Pohjois-Suomessa menestyviä, viljelyssä olevia koristekasvilajeja, -lajikkeita ja -alkuperiä sekä luonnon hyötykasveja. Lisäksi alueella opastetaan, miten kasveja voi käyttää koristekasvi-istutuksissa ja luonnonmukaisessa viherrakentamisessa, elintarvikkeina, tarvekaluina ja rohdoksina.

Puisto on perustettu vuosina 2008–2009 yhteistyössä Rovaniemen kaupungin kanssa. Arboretum Apukkaan on istutettu lähes 200 puuvartista kantavertailukokeista peräisin olevaa koristekasvilajia tai -lajiketta. Lisäksi alueella on lukuisia perennoja, niittykasveja ja villiyrttejä.

Kasvien geenivaroja ja emokasveja

Apukka toimii myös pohjoisten puuvartisten koristekasvien ja viljelykäytössä olevien luonnonyrttien geenivara- ja emokasvikokoelmana. Lisäksi siellä on Luonnonvarakeskuksen geenivaraohjelman talvenkestävyyden seuranta-alue.

????????????????????????????????????
Jouni Hyvärinen/Luke

Puiston kasvilajit esitellään alkuperätietoineen istutuskarttataulukossa. Lisäksi alueella sijaitseva Olkkajärven esteetön luontopolku, joka esittelee metsien monikäyttöä, sopii lyhyeen päiväretkeilyyn lapsiperheille ja liikuntaesteisille.

Arboretum Apukan puutarhasokkelo

Arboretum Apukka_Luke Rovaniemi

Puistossa monenlaista opittavaa luonnosta

Olkkajärven virkistysaluetta on hyödynnetty monipuolisesti myös koulujen ympäristökasvatuksessa, luonnonvara-alan oppilaitosten puutarha- ja luonnontuotealan opetuksessa, green care -palvelujen tuottamisessa, uusien koristekasvilajien menestymisen seurannoissa ja viherrakentamisen kasvualustojen testauksissa.

Arboretum Apukassa on selvitetty kasvualustan biohiililisäyksen vaikutuksia valuveden typpipitoisuuteen rinneoloissa. Tietoa hyödynnetään muun muassa laskettelurinteiden maisemoinnissa käynnissä olevassa Voimametsistä viherkattoihin -hankkeessa.

Osoite

Arboretum Apukka, Sodankyläntie 1571, Rovaniemi.

Arboretum Apukka on auki vain sopimuksesta. Lisätietoja Antti Hannukkala, puh. 029 532 6811, antti.hannukkala@luke.fi

Yläreunan kuva: Maria Kerola / Luke