Vuonna 2016 on jälleen majavalaskentojen aika. Luonnonvarakeskus (Luke) ja Suomen riistakeskus toivovat, että kustakin metsästysseurasta tai hirviseurueesta yksi yhteyshenkilö ilmoittaa Oma riista -palvelun kautta kaikki seuran alueen aktiiviset talvipesät syys–marraskuussa.

Syksyllä, usein hirvenmetsästyksen yhteydessä, lasketaan asuttujen talvipesin lukumäärät. Aktiivisen talvipesän tunnistaa yleensä sen vieressä olevasta ravintolautasta. Tuoreet jäljet ja syönnökset antavat myös vihjeitä pesän aktiivisuudesta.

Luke toteuttaa laskennan yhdessä Suomen riistakeskuksen kanssa nyt ensimmäistä kertaa sähköisesti Oma riista -palvelun kautta. Oma riistan voi ladata ilmaiseksi netistä älypuhelimeen, tablettiin tai tietokoneelle. Tietoja käytetään vain majavalaskennan tulosten analysointiin ja tutkimukseen Lukessa. Aineistoa ei anneta vapaasti ulkopuolisten käyttöön.

Majavanpesähavaintojen ilmoittaminen Oma riista -palvelun kautta:

  • Valitse: Kirjaa havainto
  • Valitse: Laji; Laji on pakko valita, ja se valitaan oletuksen mukaan. Niillä alueilla, joilla mahdollisesti on molempia lajeja (esimerkiksi Kuru Pohjois-Hämeessä, ks. kuva), laji tarkistetaan myöhemmin (ks. lastujen keräys).
  • Havaintotyyppi: Valitse pesä
  • Pesän paikka näkyy kartalla ja tarkat koordinaatit (ETRS-TM35FIN) tulevat näkyviin automaattisesti, kun pesä tallennetaan älypuhelimella Oma riistaan maastossa. Muussa tapauksessa kirjoita pesän sijainti tarkasti muistiin tai merkitse se peruskartalle ja kirjaa havainto myöhemmin tietokoneella tai tabletilla Oma riista -palveluun.
  • Päivämäärä tallentuu automaattisesti.

Majavalajien levinneisyyden kartoittamiseksi on myös hyvin tärkeää saada tieto siitä, että alue on tarkistettu mutta sieltä ei ole löytynyt majavanpesiä. Ilmoita tieto sähköisellä lomakkeella.

majava
Edellisessä laskennassa vuonna 2013 ilmoitetut pesät. Kuvassa näkyy myös metsästäjien Lukeen lajintunnistusta varten lähettämiä kalloja Pirkanmaan alueelta.

Lastujen keräys

Varsinkin Pohjois-Hämeessä ja Länsi-Lapissa on alueita, joilla voi esiintyä molempia majavalajeja. Lajin varmistamiseksi pesien lähellä olevilta tuoreilta majavien syönnöksiltä kerätään lastuja. Niistä voidaan määrittää majavalaji DNA-analyysin avulla.

Lastut otetaan muovipussiin välttäen koskemasta käsin lastuihin. Jokaiselta paikalta otetut lastut laitetaan uuteen puhtaaseen pussiin. Syönnöksen paikan voi tallentaa Oma riista -palveluun, jolloin paikka (koordinaatit) saadaan tarkasti ylös.

Lastuja säilytetään jääkaapissa ja ne postitetaan kirjeenä osoitteeseen: Anneli Virta, Luonnonvarakeskus, Alimentum/Myllytie 1, 31600 Jokioinen. Lastujen mukaan laitetaan tiedot paikasta (ETRS-TM35FIN-koordinaatit), päivämäärä ja lähettäjän yhteystiedot.

Yläreunan kuva: Kaarina Kauhala