Kasvihuoneessa kasveja viljellään suojatussa ympäristössä kausiluonteisesti tai ympäri vuoden. Meillä kasvihuoneissa viljellään erilaisia vihanneksia ja koristekasveja.

Tärkeimmät kasvihuonevihanneksemme ovat tomaatti, kurkku, paprika, salaatit ja erilaiset yrtit. Myös monia koristekasveja viljellään kasvihuoneessa. Niitä ovat sipulikukat, kuten tulppaani ja hyasintti, leikkokukat, kukkivat ruukkukasvit, kuten narsissi, joulutähti ja pauliinabegonia sekä ryhmäkasvit, kuten orvokki, petunia ja pelargonia.

Kasvihuoneessa viljelykasvit kasvavat mahdollisimman suojatussa ympäristössä. Kasvit ovat vähemmän alttiina tautien, tuholaisten ja säätekijöiden aiheuttamille satovaihteluille kuin avomaalla. Kastelun ja lannoituksen lisäksi kasvihuoneen lämpötila ja ilman kosteus säädetään vastaamaan kasvin tarpeita. Näin kasvihuoneesta saadaan suuri ja laadukas sato. Kasvihuoneessa voidaan viljellä myös sellaisia kasvilajeja ja -lajikkeita, jotka eivät muuten menesty Suomessa.

orvokit_kauppapuutarhaliitto
kuva: Kauppapuutarhaliitto ry

Tavoitteena energiatehokkuus ja kestävä tuotanto

Kasvihuonetuotannon tutkimus on laaja-alaista sekä ajankohtaisiin tutkimus- ja kehityshaasteisiin keskittyvää. Erityisinä haasteina ovat energiatehokas ja ympäristön kannalta kestävä kasvihuonetuotanto. Myös eri kasvihuonetuotteiden laadun tulee olla kohdallaan. Viljely kaupunkien sisätiloissa on lisääntymässä. Tähän liittyvää osaamistamme siis tarvitaan.

Kasvihuonetutkimusta hyödyntävät kasvihuoneyrittäjät ja viljelytarvikkeiden toimittajat. Uusinta tietoa tarvitsevat myös puutarhaneuvojat. Tutkimus- ja kehitystyön tuloksista hyötyvät sekä kauppa että kuluttaja. Kun kasvihuoneyrittäjät kasvattavat maukkaita kurkkuja ja kauniita joulutähtiä uusimman tutkimustiedon avulla, ovat kauppiaat ja kuluttajat tyytyväisiä ostopäätökseensä.

kasvhuonekuva_Kauppapuutarhaliitto
kuva: Kauppapuutarhaliitto ry

Uudet liiketoimintamallit tulossa

Kehitämme tuotantoratkaisuja ja uusia liiketoimintamalleja, jotka ovat taloudellisesti kannattavia ja ympäristön kannalta kestäviä. Tällaisia ovat muun muassa energiatehokkaat valotusratkaisut ympärivuotiseen viljelyyn. Kehitämme myös kasvatusalustoja, jotka perustuvat kierrätysmateriaaleihin ja uusiutuviin luonnonvaroihin. Uusi liiketoimintamalli on kauppakeskuksessa tapahtuva viljely. Näin kaupunkilainen saa todella lähellä tuotettuja ja tuoreita vihanneksia.

Yläreunan kuva: Kauppapuutarhaliitto ry

Katso myös