Kasvihuoneessa kasveja viljellään suojatussa ympäristössä kausiluonteisesti tai ympäri vuoden. Meillä kasvihuoneissa viljellään erilaisia vihanneksia ja koristekasveja.

Tärkeimmät kasvihuonevihanneksemme ovat tomaatti, kurkku, paprika, salaatit ja erilaiset yrtit. Myös monia koristekasveja viljellään kasvihuoneessa. Niitä ovat sipulikukat, kuten tulppaani ja hyasintti, leikkokukat, kukkivat ruukkukasvit, kuten narsissi, joulutähti ja pauliinabegonia sekä ryhmäkasvit, kuten orvokki, petunia ja pelargonia.

Kasvihuoneessa viljelykasvit kasvavat mahdollisimman suojatussa ympäristössä. Kasvit ovat vähemmän alttiina tautien, tuholaisten ja säätekijöiden aiheuttamille satovaihteluille kuin avomaalla. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat muutokset voivat vaikeuttaa tuotantoa avomaalla, mutta kontrolloiduissa kasvatusympäristöissä tuotanto-olosuhteita voidaan hallita. Kastelun ja lannoituksen lisäksi kasvihuoneen lämpötila ja ilman kosteus säädetään vastaamaan kasvin tarpeita. Näin kasvihuoneesta saadaan suuri ja laadukas sato. Kasvihuoneessa voidaan viljellä myös sellaisia kasvilajeja ja -lajikkeita, jotka eivät muuten menesty Suomessa.

Kuva: Titta Kotilainen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tavoitteena energiatehokkuus ja kestävä tuotanto

Kasvihuonetuotannon tutkimus on laaja-alaista sekä ajankohtaisiin tutkimus- ja kehityshaasteisiin keskittyvää. Erityisinä haasteina sekä kasvi- että kasvuhuoneissa (kokonaan luonnonvalolta suljetuissa ympäristöissä) ovat energiatehokas ja ympäristön kannalta kestävä tuotanto.

Tekovalotukseen liittyvää tutkimusta tehdään paljon, sillä ympärivuotinen viljely vaatii energiatehokkaita valotusratkaisuja. Kehitämme myös kasvatusalustoja, jotka perustuvat kierrätysmateriaaleihin ja uusiutuviin luonnonvaroihin. Myös kasvihuonetuotteiden laatuun liittyvät kysymykset ovat tutkimuksen kohteina.

Kasvihuonevihannesten ja -kukkien lisäksi kasvihuoneympäristö soveltuu esimerkiksi kasvualusta-, taimikasvatus- tai kasvinsuojelututkimuksissa myös avomaan vihanneksille, viherrakentamisen kasveille sekä marja- ja hedelmäkasvien taimille.

Kuva: Titta Kotilainen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva: Juha Näkkilä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tutkimustuloksia hyödyntävät niin kasvihuoneyrittäjät kuin viljelytarvikkeiden toimittajatkin. Uusinta tietoa tarvitsevat myös puutarhaneuvojat. Tutkimus- ja kehitystyön tuloksista hyötyvät sekä kauppa että kuluttaja. Kun kasvihuoneyrittäjät kasvattavat maukkaita kurkkuja ja kauniita joulutähtiä uusimman tutkimustiedon avulla, ovat kauppiaat ja kuluttajat tyytyväisiä ostopäätökseensä.

Kehitämme myös tuotantoratkaisuja ja uusia liiketoimintamalleja, jotka ovat taloudellisesti kannattavia ja ympäristön kannalta kestäviä. Viljely kasvuhuoneissa kauppakeskuksissa ja toimistorakennuksissa on lisääntymässä, tuottaen kaupunkilaisille todella lähellä tuotettuja ja tuoreita vihanneksia.

Kuva: Titta Kotilainen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Katso myös